Informatik kvalitetsgranskas
2018-02-07Först ut i 2018 års kvalitetsgranskningar är informatik. Startskottet har gått och nu arbetar ämnet på sin självvärdering. I slutet av maj är det dags för platsbesök och bedömargruppens rapport väntas i september.
Kvalitet i högre utbildning handlar om ett brett fokus på hela utbildningen, studenters erfarenheter och anknytning till arbetsliv. Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet arbetar tillsammans i en modell för kvalitetsutveckling inom samarbetet Treklövern.
I utvärderingsmodellen grupperas utbildningar med liknande innehåll i kluster. Utbildningarna i ett kluster granskas av en bedömargrupp med representanter från de tre lärosätena, ämnesexperter från andra lärosäten, studenter och representanter från arbetslivet.
Nu är det dags nästa omgång utbildningar att utvärderas. Det är kluster nummer sex med utbildningar mot examina i informatik, arkiv- och informationsvetenskap samt i biblioteks- och informationsvetenskap. Vid Karlstads universitet berörs informatik.
Självvärderingar och platsbesök
I januari hade bedömargruppen för kluster sex en uppstartsträff tillsammans med utbildningsansvariga för berörda utbildningar. Under våren arbetar ämnena med självvärderingar, som tillsammans med drygt hundratalet självständiga studentarbeten är grunden för granskningsarbetet. De kompletteras av intervjuer med lärare och studenter vid platsbesök eller Skype-möten i slutet av maj. I september kommer bedömargruppens slutrapport.
- Det blir ett tillfälle för respektive lärosäte att samla in de goda exemplen på hur de arbetar med bland annat att säkerställa studentens lärande och hur akademi och näringsliv gemensamt kan producera ny kunskap. Jag tror också att vi kommer ett steg framåt i vad jämställdhetsintegrering betyder i praktiken. Det ser jag fram emot, säger Marie-Therese Christiansson, utvärderingsansvarig för kluster sex och lektor i informatik på Handelshögskolan vid Karlstads universitet.
Gemensam sak för ett bra kvalitetsarbete
Ett gemensamt utvärderingssystem för att stärka utbildningskvaliteten infördes under 2016 vid Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet. Bakgrunden är att lärosätena har ansvaret för att forma egna utvärderingssystem för området kvalitetssäkring, som ersätter den kontroll som tidigare har genomförts av Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Lärosätena ska ansvara för granskning av större delen av sina utbildningar. UKÄ, ansvarar för tematiska utvärderingar, granskar ett urval av utbildningar, gör examensprövningar samt granskar lärosätenas kvalitetsarbete.
Lärosätenas granskningar ska utgå från högskolelagen, högskoleförordningen samt standarder och riktlinjer för kvalitetssäkring inom det Europeiska området för högre utbildning (ESG). Där ingår krav på kontinuerlig uppföljning och regelbunden granskning av utbildningar. Samarbetet mellan de tre universiteten är avsett att tillgodose ESG:s krav på regelbunden granskning. Syftet är att både kontrollera utbildningarnas kvalitet och bidra till kvalitetsutveckling.

