Informatik får beröm av HSV
2004-04-02Högskoleverket gör tummen upp för ämnet informatik vid Karlstads universitet. I utvärderingen finns en hel del beröm: bra kontakt med studenterna, bra forskning och gott samarbete med andra ämnen.
Naturligtvis finns det en del saker som verkets bedömargrupp inte är lika nöjda med. Men professor Anders G Nilsson tar kritiken med ro.
- Det är sådana saker som vi är medvetna om och som vi redan har med i vårt kvalitetsarbete. Det är mest saker som är lätta att ändra på, konstaterar han.
För att börja med berömmet så handlar det mycket om att Karlstads universitet på relativt kort tid lyckats bygga upp forskning och forskarutbildning som håller god kvalitet. Dessutom är man duktig på att samverka med andra ämnen, både inom forskningen och grundutbildningen.
- Bedömargruppen var imponerad av vårt mångvetenskapliga arbetssätt, något som många universitet säger sig sträva efter men som få lyckas förverkliga. Jag tror att vi i Karlstad är bra på det mycket tack vare rektor Christina Ullenius aktiva arbete för ett mångvetenskapligt synsätt, säger Anders G Nilsson.
Informatiken samverkar med bland annat datavetenskap, företagsekonomi, Centrum för tjänsteforskning, medie- och kommunikationsvetenskap, pedagogik och HumanIT.
- När jag kom hit 1997 var det gasen i botten för att bygga en fungerande forskningsverksamhet och forskarutbildning. Innan dess låg fokus helt på utbildning, det var hausse inom IT-utbildningar.
Men så sprack IT-bubblan och studenterna står inte längre i kö. För att uttrycka det milt.
- Tack vare att vi hade byggt upp en fungerande forskningsverksamhet klarade vi "dippen" utan att behöva säga upp personal. Dessutom har vi flera utbildningar som inte är renodlade IT-utbildningar, och de går fortfarande bra. Så även om systemvetarprogrammet är vårt flaggskepp så är vi inte helt beroende av det, säger Anders G Nilsson.
Institutionen har klarat sig hyfsat hittills. Det kommer även i framtiden att behövas folk med IT-utbildning, och professor Nilsson tror att studenterna återvänder, men ingen vet riktigt när vändningen kommer.
Programföreningen Kapsyl får lovord i Högskoleverkets utvärdering.
- Det är den enda studentförening som nämns i hela rapporten från 19 lärosäten, säger Anders G Nilsson.
I bokhyllan bakom sig har han en flaska gyllengul Beyaz stående, en installationspresent från studenterna. Och några hyllor högre upp står diplomet som ger honom hedersmedlemskap i Kapsyl.
Bland berömmet finns också bra kursutvärderingar med fungerande återkoppling.
- Förvånande, det som vi har slitit så med och aldrig tyckt att det blivit tillräckligt bra, utbrister han.
Kritiken består bland annat av krav på ökad internationalisering. Det duger inte att skriva uppsatser på svenska eller att nästan all kurslitteratur är på svenska. Dessutom borde fler studenter läsa utomlands åtminstone en termin under sin studietid, tycker HSV:s bedömargrupp.
Ett exempel på ett internationellt samarbete är det med University of Wollongong i Australien. Det har skett erfarenhetsutbyte på forskar- och lärarnivå, men det är svårare att få till ett studentutbyte. För att en Karlstadstudent ska få åka, måste en från Australien vilja komma hit. Och där har efterfrågan inte varit så stort.
HSV anser också att forskningen inom informatik spretar för mycket i Karlstad. Fokusera, lyder uppmaningen.
- Det ska vi göra i den utvärdering som vi gör för fakulteten nu. Vi ska visa att forskningen hänger ihop, trots att den bedrivs inom fem forskningsområden.
På en punkt satte verket röd bock i kanten för Karlstad. Det är inte acceptabelt att samma person är både handledare och examinator för en student som skriver uppsats.
- Det är bara att ändra. Säger Högskoleverket så är det inget att tjafsa om. Vi ändrar genast.
Verket var tuffa i sin granskning av landets lärosäten som har ämnet informatik. Växjö universitet fick underkänt och måste inom ett år ha genomfört förbättringar vad gäller bland annat lärarkompetens. Allvarlig kritik fick också Lunds universitet, Linköpings universitets campus Norrköping samt Luleå tekniska universitet.
Guldstjärna fick Stockholms universitet/KTH och Umeå. Bäst bland högskolorna ansågs Skövde och Borås vara. I övrigt rangordnades inte lärosätena.
Anders Nilsson arbetade tidigare i en forskargrupp bestående av fem personer, där de var två som hette Anders Nilsson. Därav G:et. Det står för Gottfrid.