Idéhistoria och religionsvetenskap utvärderade
2008-12-10Utbildningen i idéhistoria på grundnivå vid Karlstads universitet lovordas som ambitiös och stimulerande. Religionsvetenskap lever i stor utsträckning upp till kvalitetskraven, men blir föremål för en fördjupad granskning. Det är resultatet av Högskoleverkets utvärderingar.
- Vi välkomnar de påpekande som HSV gör i rapporten. De ligger i linje med det utvecklingsarbete vi redan bedriver och förändringar som vi nyss gjort i kursplaner, säger lektor Maria Jansdotter-Samuelsson som ansvarar för utbildningen på grundnivå i religionsvetenskap vid Karlstads universitet.
Nationella problem
Inom teologi- och religionsvetenskap finns enligt verket ett par nationella problem. Kristendom behandlas som ett eget perspektiv i utbildningarna och inte tillsammans med andra världsreligioner. Den uppdelningen gör det svårare att arbeta med integrering av olika etniska grupper i det svenska samhället. Dessutom finns få kvinnliga lärare och kurslitteratur författad av kvinnor används för lite.
- Det är ett problem att det inte finns så mycket litteratur på området skriven av kvinnor. Men vi kan nog också göra mer på lärosätena när det gäller valet av litteratur.
Karlstads universitet bedöms ha hög lärarkompetens inom i tros- och livsåskådningsvetenskap. Lärosätet är också ett av få med kompetens inom både samhällsvetenskaplig forskning om genus och religion och feministisk teologi, samt i forskning om barn och religion. Men utvärderingen efterlyser förstärkt kompetens, kapacitet och förnyad litteratur inom religionshistoria och generellt fler kvinnliga lärare. 13 lärosäten har granskats. Alla utom Högskolan i Dalarna har valts ut för en fördjupad granskning.
Ambitiös och stimulerande
I rapporten om idé- och lärdomshistoria klarar sig lärosätena bra vad gäller forskningsanknytning och andel disputerade lärare. Men svensk idéhistoria får inte tillräckligt utrymme i utbildningarna. Karlstads universitet har utbildning i idéhistoria på grundnivå. Av åtta utvärderade lärosäten är Karlstad ett av fem som bedöms ha tillräcklig kvalitet. I rapporten skriver HSV:s expertgrupp om utbildningen i Karlstads att:
"...utbildningsmiljön alltjämt förtjänar att lovordas som ambitiös och stimulerande. Den utgör en tillgång, som universitetet bör vårda sig väl om."
Så görs granskningen
HSV har ett återkommande uppdrag att utvärdera utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Utvärderingarna inleds med att lärosätena gör en självgranskning och dessa utgör grunden i de nu publicerade rapporterna. Utifrån självvärderingar och nyckeltal väljer sedan verket ut lärosäten för en fördjupad granskning. Den fördjupade granskningen innebär ett platsbesök med efterföljande rapport.
Läs rapporten om idéhistoria
Läs rapporten om religionsvetenskap