Hur var Indienresan egentligen?
2014-11-26Prorektor Thomas Blom är nyligen hemkommen från en 12 dagar lång resa till Indien. Där på plats invigdes universitetets nya Study Point och kontakter knöts med andra universitet och institutioner.
Regionala massmedier har rapporterat om den här resan och internt på universitetet har det funnits reaktioner på att att resan genomfördes, vad har du för kommentarer till det?
- Att resan genomfördes samtidigt som vi arbetar med avveckling av verksamheter kan jag till viss del förstå väckt reaktioner. Samtidigt kan vi inte sluta att arbeta med vårt internationaliseringsarbete. Våra lärare och forskare har byggt upp ett otroligt samarbete med flera platser i Indien. Det arbetet är också värt uppmärksamhet.
Men är det rätt tajming att genomföra en sådan här resa samtidigt som lärosätet påbörjat avvecklingen av två ämnen?
- Resan var planerad redan innan beslutet om avveckling. Jag kan förstå att man ställer frågan om tajming, men jag anser att vi samtidigt också måste se till hur våra indiska och tibetanska kontakter under ett halvårs tid har arbetat för att möjliggöra de många möten och besök resan bestod av. Att utveckla vår verksamhet genom internationellt utbyte är en viktig del i vår verksamhet och att ställa in resan till Dharamsala hade påverkat hur vi upplevs som samarbetspartner.
Varför åkte flera ur ledningen med på resan?
- Jag tror ledningen på ett lärosäte har en roll i internationaliseringsarbetet. Ofta startar samarbeten genom enskilda lärare och forskares initiativ. Det är grunden, men när det når en punkt där det kan utvecklas till ett större engagemang för hela lärosätet inom olika områden har ledningen en roll att spela. Det handlar då, som under exempelvis Dharamsalaresan, att ta del av, utvärdera, försöka att bredda och representera lärosätet mot andra universitetsledningar.
I övrigt då - var det en bra resa?
- Ja, det tycker jag. Dels är delstaten Himachal Pradesh i nordvästra Indien och framförallt staden Dharamsala intressant för många utbildnings- och forskningsfält, dels fick vi bra kontakt med ett federalt och med ett statligt universitet samt två tibetanska utbildningsinstitutioner. Det ska vi bygga vidare på.
Vad är det som universitetet vill uppnå med sådana här samarbeten?
- I Indien har vi exempelvis ett studiecenter i Varanasi och nu en Study Point i Dharamsala. Det ger studenter och forskare möjlighet att vara på plats för fältstudier, göra VFU eller studieresor som del av utbildningen. 300 studenter, främst från lärarprogrammen, har besökt Indien via de här samarbetena och på forskningssidan har ett par doktorsavhandlingar utgått från vår verksamhet i Indien. Varanasi är den stora knytpunkten för oss, men nu försöker vi ta vid och utveckla de kontakter som lärare från oss också byggt upp med Dharmsala.
Vad händer nu? Hur tas kontakter med mera från resan till vara?
- Alla som medverkade på resan har uppdrag att genomföra här hemma. Det handlar till exempel om att förmedla kontakter, initiera samarbeten och sprida information om vilka möjligheter vår nya Study Point ger. Dessa olika uppdragen ska redovisas på så sätt att vi kommer att följa upp hur diskussionerna gått på fakulteterna och hur det kan bidra till att ytterligare utveckla vårt internationaliseringsarbete.

