Hur kan Värmland höras bättre i EU?
2010-10-28Nordiska regioners agerande inom EU var temat på ett öppet seminarium den 20 oktober arrangerat av Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling. En nyligen genomförd studie visar att det finns möjligheter att påverka beslut som ska fattas i EU snarare än att, som hittills, reagera på beslut som redan fattats.
Att utveckla mer effektiva former för att delta i och påverka i nationella och internationella sammanhang är centralt för en positiv utveckling för Värmland. Det gäller inte minst behovet av att ta plats och kunna påverka i EU.
EU spelar en allt större roll i våra liv. 60 procent av punkterna på en normal kommunfullmäktiges dagordning påverkas av EU och 50 procent av landstingens ärenden, enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting.
Att driva frågor gentemot EU
- Medvetenheten om behovet av att föra fram regionala uppfattningar i EU innan beslut fattas ökar, säger Magnus Lindh, universitetsadjunkt i statsvetenskap, som varit med och genomfört studien om nordiska regioners agerande inom EU.
Men här finns mer att göra: En jämförande studie mellan tre nordiska regioner, Hedmark, Värmland samt Det Egentliga Finland, visar att tillfrågade policymakers anser att EU:s betydelse för regioner ökar och att regionala aktörer behöver bli betydligt bättre på att driva frågor gentemot EU.
Seminariet inleddes med en kort presentation av några centrala resultat ur denna studie: Fusing Regions? Sustainable Regional Action in the Context of European Integration (2009).
Fyra indikatorer lyfts fram i studien som särskilt viktiga att beakta för ett framgångsrikt regional agerande gentemot EU:
Ledarskap: Vem formulerar det regionala intresset?
Institutioner: Hur ser organisationen ut?
Resurser: Var och hur gör resurserna störst nytta?
Policy: Vad vill regionen och hur får man fram det till beslutsfattarna?
Att utveckla ett gränsöverskridande ledarskap
Med utgångspunkt i presentationen av studien och i de fyra indikatorerna inleddes sedan en diskussion om hur Värmland kan bli bättre på att höras i EU. Syftet med seminariet var att erbjuda en mötesplats för diskussion om regionens förmåga till ett gränsöverskridande ledarskap, samt att inspirera till framtida forskning om Värmland och EU.
Vid seminariet deltog personer från de regionala organisationerna som pekas ut i den regionala utvecklingsplanen såsom Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland, Landstinget i Värmland och Karlstads universitet.

