Humlan VF
2008-05-21Liten, men ganska tuff i motvind.
- VF är som en humla, vi borde egentligen inte kunna, men vi gör det ändå, säger Peter Franke, chefredaktör på Värmlands Folkblad, regionens andratidning.
Han talade på journalistseminiariet på Karlstads universitet onsdagen den 21 maj.
Det han syftar på är styrkeförhållandena mellan VF som andratidning och NWT som betydligt större förstatidning. NWT har tio gånger högre annonsintänkter och hundra gånger större vinst än VF.
Och om NWT höjer sina annonspriser gynnar det inte VF, utan annonsbeställaren nöjer sig med att köpa en annons - i den största tidningen.
- Tidningsbranschen är en svår bransch att tävla i på samma villkor, konstaterar Peter Franke torrt.
Om det inte vore för presstödet på 15 miljoner kronor om året skulle VF nog inte finnas.
- Men vi slåss om samma läsare. Och vi ger inte upp så lätt...
Viktigt tänka nytt
VF:s recept har varit att vara lite piggare, lite snabbare på att prova nya grepp, menar Peter Franke, och beskriver hur VF var tio år före konkurrenten på webben, och tio år före med det mindre formatet. När gratistidningen Metro etablerade sig i Karlstad såg VF möjligheten till fördelar och gick in i ett samarbete.
Nu senast vågade VF släppa in de bloggande bröderna Schulman, med stor uppmärksamhet som följd och en rejäl serverkrasch.
-Jag var lite tveksam först, och när jag gick in och läste vad de skrivit på Aftonbladet var jag ännu mer tveksam. Men vi tyckte att vi måste våga. Vi satsade mot löfte från dem att de visste var gränsen gick.
En erfarenhet rikare
Nu, efteråt, vet han att deras gräns inte var densamma som VF:s.
- Jag har lärt mig att man inte kan ha en etik i papperstidningen och en annan i en blogg på webben. Jag var väl lite naiv.
Äventyret med bröderna Schulmans blogg tog slut när de grovt förtalade och förolämpade en person, och Peter Franke, som är ansvarig utgivare, stängde av dem.
- Vi kan inte ha bloggar som mobbar.
- Vi får ta nya tag, nya idéer. Det är viktigt att VF finns. Det behövs fler arenor för debatt och att olika åsikter får komma fram och brytas mot varandra. Det vore mycket olyckligt om en ägare får ensamrätt på debatten i Värmland, säger Peter Franke.
Arrangör
Hoten mot det fria ordet var rubriken för tisdagens yttrande- och tryckfrihetsseminarium vid Karlstads universitet. Seminariet på onsdagen hade fokus på nya medier och hur utvecklingen kan påverka journalistrollen. Arrangör var Karlstads universitet, i samarbete med Ann-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning, ABF-akademin, Tidningen i skolan och Region Värmland.