HSV-utvärdering av folkhälsovetenskap
2007-02-27Idag har HSV, Högskoleverket, publicerat sin utvärdering av grund- och forskarutbildning i folkhälsovetenskap vid landets lärosäten. För Karlstads universitet rör sig utvärderingen endast om doktorsexamen. Det sammanfattande intrycket från bedömargruppen är att vår utbildnings styrka finns i de starka forskargrupperna och den goda handledningen.
Bedömargruppen anser också att ämnets identitet är otydlig och man lämnar rekommendationer att utveckla ämnets roll vid universitetet. Man bör även höja nivån på forskarutbildningskurserna i folkhälsovetenskap och i synnerhet epidemiologi. Ämnet rekommenderas även att förstärka samarbetet med andra lärosäten för att öka kursutbudet.
– Vi är glada och nöjda med Högskoleverkets bedömning av ämnet vid Karlstads universitet och vi kommer att arbeta vidare med deras relevanta förslag till förbättringar, säger Margaretha Strandmark, universitetslektor i folkhälsovetenskap.
Högskoleverkets bedömargrupp anser att antalet utbildningsplatser i landet på grundutbildningen är för många. Sökandetrycket till utbildningarna är visserligen högt, men det är svårt att få jobb efter utbildningen. Bland annat beror det på att de konkurrerar med andra yrkesgrupper om samma anställningar.
Ämnet folkhälsovetenskap bör enligt Högskoleverkets utvärdering ha ett tydligt befolkningsperspektiv, men på många utbildningar har man istället ett starkare individperspektiv. Det saknas också en gemensam förståelse av ämnet bland lärare, studenter och doktorander. Det har bland annat att göra med att folkhälsovetenskap är ett mångvetenskapligt ämne med rötter i flera olika discipliner.
Karolinska institutet och Umeå universitet är starka grund- och forskarutbildningsmiljöer med väl utvecklad forskningsverksamhet och internationalisering när det gäller folkhälsovetenskap, enligt Högskoleverkets bedömargrupp. Vid Karolinska institutet har studenterna goda möjligheter till profilering. Umeå får beröm för att ta hand om sina utländska studenter på ett bra sätt.
Efter utvärderingen har Högskoleverket beslutat att ifrågasätta rätten att utfärda kandidatexamen i folkhälsovetenskap vid Blekinge tekniska högskola, Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm och Örebro universitet. Ifrågasättandena grundar sig i alla tre fallen bland annat på att kunskapsfördjupningen från lägre till högre nivåer i utbildningen är otillräcklig.