HSV-beröm till psykologin
2004-05-17Ämnet psykologi på Karlstads universitet firade nyligen med tårta. Anledningen var Högskoleverkets utvärdering som innehöll en stor dos beröm.
Det är en nöjd och glad Torsten Norlander som tar emot i psykologins fina lokaler i Stora Enso-huset vid Karlstads universitet. Tidigare på förmiddagen har ämnesrådet haft möte och gottat sig åt HSV:s granskning.
- Till och med kritiken mot våra D-uppsatser är ett slags beröm, de är "för bra", säger han förtjust.
Högskoleverket tycker att studenterna får lägga för lång tid på uppsatserna, men noterar samtidigt att över hälften av uppsatserna har publicerats i internationella vetenskapliga tidskrifter.
- Och den andra hälften är minst lika bra. Vi är nöjda med det, och våra studenter vill också ha det så här, säger docent Torsten Norlander som tänker be HSV om lov att få fortsätta med en hög ambitionsnivå för D-uppsatserna.
Ämnet psykologi vid Karlstads universitet har utvecklats mycket på kort tid. Från att ha varit fyra anställda är man nu ett 20-tal. Antalet disputerade lärare är fem nu, men de blir förmodligen åtta vid årsskiftet. Och från att ha engagerat ett litet antal studenter så har man nu ett stort söktryck till de kurser som ges. Torsten Norlander räknar med att bortåt 600 studenter läser någon kurs i psykologi varje termin. Ämnet ingår i många olika slags utbildningar, bland annat sjuksköterske- och vårdutbildningar, personal- och organisationsteori och lärarutbildningarna.
- Berömmet är jätteroligt för hela personalen här på psykologi, alla har jobbat hårt för att driva utvecklingen framåt och det är en fantastisk personalgrupp.
Det fanns förstås också en del kritik i verkets granskning. Bland annat vill verket se mer av labb-inslag i utbildningen, nu när ämnet har så bra verksamhet i labb-miljö, till exempel flyttankar och idrottslabbet. Den kritiken tar ämnet åt sig och ska se över kursplanerna för att få in mer labb-arbete.
De närmsta planerna är att etablera psykologin som forskarämne, och för att gå iland med det krävs ytterligare en docent. Det finns redan doktorander vid ämnet, men de är än så länge formellt knutna till något annat universitet.
Nästa steg är att dra igång ett psykologprogram.
- Förra gången vi försökte var vi inte mogna. Men nu är vi redo, får vi bara forskarutbildningen först så. Intresset finns, och behovet av fler psykologer är stort.
Planer och tankar för framtiden saknas inte på psykologin. En annan idé är att få till ett slags universitetsklinik, i ett samarbete mellan universitetet och landstinget.
- Vi tänker oss ett centrum för klinisk forskning, ett samarbete mellan vårdcentralen, psykologins labb, omsorgsvetenskap, folkhälsovetenskap och tandhygienisterna, säger Torsten Norlander.
Så snart de får ett ok från alla parter så öppnar de dörren mellan vårdcentralen och psykologins lokaler.



