Hotspot - ett eldorado för studenter och arbetsgivare
2004-04-02Klipp till en ny och fräsig vårfrisyr, gurgla en mugg flour under trivsamma förhållanden eller gör som alla andra - knyt värdefulla kontakter för framtiden. De flesta begär kunde stillas under Hotspot-dagen vid Karlstads universitet.
- Alla ska känna att de har fått med sig något meningsfullt hem, säger informationsansvarig Frida Sundkvist om målet för årets Hotspot-dag. Förhoppningen är att många studenter får kontakter som leder till jobb, men för somliga kan det värdefulla vara en föreläsning som ger något extra eller en tydligare bild av hur arbetsmarknaden ser ut.
Och nöjda verkade studenterna vara. Elisabeth Quist läser till lärare i matte och NO och har idel goda ord att säga om dagen.
- Det är en bra mix av företag och ett stort utbud. Jag har knutit många användbara kontakter och har pratat med arbetsgivare i de kommuner jag kan tänka mig att arbeta.
Mässan underlättar inte bara den direkta kontakten mellan företag och arbetshungriga studenter, många utställare hjälper även till med tips och råd på vägen. Hur skriver man en CV och hur beter man sig på sitt livs första anställningsintervju?
- Arbetsförmedlingens monter tycker jag var jättebra, säger Bin Tranh, student på innovations- och designprogrammet. Där fick man broschyrer och konkreta tips på hur man söker jobb.
Trots att arbetsmarknaden ser tuff ut för många är de flesta positiva och tror att det ordnar sig.
- Det gäller att vara öppen för alla förslag, säger Caroline Johansson som till våren är färdig innovations- och designingenjör. Man kanske inte får jobba som ingenjör så fort man är klar, men då känns det helt okej att testa något annat ett tag.
Lika hoppfulla är Malin Andersen och Petra Persson som båda läser social omsorg.
- Jag tror att vi får jobb. Jo, jag är faktiskt övertygad, säger Petra Persson obekymrat.
Just en positiv inställning prisade kartläsaren Tina Thörner som under torsdagen föreläste i Aula Magna.
- Varje morgon ser jag mig i spegeln och tänker "Jävlar vad snygg du är". Man blir vad man tänker, så enkelt är det.
På bred värmländska berättade den erkända kartläsaren om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch och vikten av att tro på och marknadsföra sig själv.
- Det gäller att se motgångar som utmaningar och hitta det positiva i allt negativt.
Utanför aulan kryllade det av studenter som gjorde allvar av Tinas råd. Oavsett om motgången bestod i att hitta uppdragsgivare till exjobbet eller få CSN-pengarna att räcka till ansträngde sig mässdeltagarna till sitt yttersta. Jakten var febril, energisk och helhjärtad - både efter arbetsgivare och godis.