Höstglödande examenshögtid
2015-10-06Man kan ta på stämningen i aulafoajén när det är dags för examenshögtid. Känslorna är utanpå, en tid i livet avslutas och en annan tar vid. Under veckoslutet kunde Karlstads universitet återigen stolt examinera studenter ut i arbetslivet
Examenshögtiden, som ingår som en del i universitetets Akademiska högtid, hålls numera två gånger per år. På fredagen var lärarstudenterna först ut och fyllde aulan till brädden.
Ditte Karlsson från Helsingborg och Adam Modén från Sysslebäck väntade på att få ta emot sitt glasäpple inne i aulan. Vad tycker de om sin studietid i Karlstad?
- Min mamma jobbar som lärare och det var hennes rektor som tipsade mig om att Karlstad som hade den bästa lärarutbildningen i landet, säger Ditte Karlsson som läst F-3 med inriktning specialpedagog i svenska som andra språk. Jag ingår i den första kullen i den nya lärarutbildningen och det finns utvecklingsmöjligheter men överlag är jag nöjd med utbildningen. Och Karlstad är en kul och lagom stor stad att läsa i. Jag blir kvar eftersom jag är ordförande inom Lärarförbundet student året ut. Nästa år fortsätter jag mina studier här på campus i genusvetenskap.
Adam Modén valde Karlstads universitet för att det skulle vara nära hem till familjen. Han har läst grundskolelärare och senare med inriktning på idrott, matematik och hemkunskap.
- Det har varit lite olika studietakt inom mina olika ämnen men å andra sidan är det ganska stor spridning på dem, sammanlagt är jag nöjd med utbildningen. Jag blir också kvar i Karlstad eftersom jag fått jobb som hemkunskapslärare på Hammarö.
Under fredagens ceremoni hyllades också Årets alumner.
Läs mer om Årets alumn 2015.
Ett pärlband av färdig arbetskraft
Lördagen innehöll inte mindre än tre sittningar i Aula Magna. I den första omgången var det dags för tandhygienister, högskoleingenjörer, specialistsjuksköterskor, civilingenjörer, receptarier, socionomer och biomedicinska analytiker.
Karolina Bergman, Hedemora och Amanda Jacobsen, Linköping har läst till specialsjuksköterska på distans.
- Vi har lärt oss mycket och utbildningen har hjälpt mig vidare eftersom jag gärna på sikt vill forska, säger Amanda Jacobsen. Hon läser nu vidare vid Linköpings universitet till specialistsjuksköterska med inriktning mot psykiatrin.
- Utbildningen har gjort mig tryggare i min profession, tycker Karolina Bergman. De gemensamma träffarna vi har haft här i Karlstad har varit givande eftersom vi har kunnat utbyta erfarenheter med kollegor från hela Sverige.
Överlag är de nöjda med utbildningen, speciellt med den praktiska delen. Men de menar att det går att utveckla det teoretiska och administrationen kring utbildningen, vilket de påpekat i utvärderingarna.
- Det finns saker att skruva på och det är glädjande att se och höra från studenter som går utbildningen nu, efter oss, redan har märkt förändringar, säger Karolina Bergman. Det visar att vi har kunnat vara med och påverka.
Stipendium från Vårdförbundet i Värmland
Varje år delar Vårdförbundet i Värmland ut ett stipendium till bästa examensarbete inom omvårdnad på avancerad nivå. Den här gången gick utmärkelsen till just Karolina Bergman och Amanda Jacobsen vars examensarbete är en studie om ambulanssjukvård. I förbundets motivering står det bland annat att studien lätt kan appliceras i olika vårdverksamheter.
- Vi har fått 5000 kronor samt äran att ha fått utmärkelsen och det känns ju så klart jättekul en dag som denna, säger Karolina Bergman.
Förstklassig underhållning
Under de andra två sittningarna under lördagen var fokus på de studenter som tagit en kandidat-, magister-, master-, eller masterexamen. Under ceremonierna i aulan vid höstens examenhögtid underhölls publiken av en kvartett från Musikhögskolan Ingesund; Hanna Kull fiol, Emma-Teres Tjernström fiol, Bajo Kohring fiol samt Henrik Johansson, slagverk.
I examensgåva får studenterna ett glasäpple, designat av Ragnar Klenell.





