Höstens Lärarlyft är igång
2008-08-21Ytterligare 400 lärare ska fortbildas vid Karlstads universitet. En fördubbling mot föregående år.
- Lärarutbildningen vid Karlstads universitet har lyckats väl och har på ett föredömligt sätt svarat upp mot de behov som finns, säger Sigbrit Franke, regeringens utredare av en ny lärarutbildning, när hon inviger höstens Lärarlyft.
Lärarlyftet innebär att behöriga lärare ska ha möjlighet att ta tjänstledigt för att studera och samtidigt behålla större delen av sin lön. Syftet är att höja kompetensen och därigenom se till att eleverna når målen. Under åren 2007-2010 satsar regeringen 2,8 miljarder kronor på Lärarlyftet. Avsikten är att det ska bli en permanent satsning.
- Jag kommer att slå ett starkt slag för att det även i fortsättningen ska finnas resurser för vidareutbildning. Lärarna är viktiga för det svenska samhället och deras kompetens måste hållas levande, säger Sigbrit Franke.
- Det här är en fantastisk möjlighet att få ytterligare kompetens och inspiration. Som lärare måste man hela tiden vara aktiv och söka ny kunskap. Jag har funderat på vidareutbildning tidigare, men då har det varit svårt att få det att gå ihop ekonomiskt, säger Anna Haglund-Forsberg, lärare på Höglundaskolan i Säffle.
Stort intresse
Intresset för Lärarlyftet vid Karlstads universitet har varit stort. Med 400 deltagare är Karlstads universitet näst störst i landet efter Stockholms universitet.
- Vi har lagt ner ett stort arbete på att få ett bra utbud och nöjda deltagare. Det sprider sig. Karlstads universitet har även en stark tradition av lärarutbildning och god erfarenhet av distansundervisning. Nu fördubblas deltagarantalet jämfört med förra terminen och därför vill vi göra en extra festlig invigning. Efter eftermiddagens föreläsningarna bjuds deltagarna på middag och underhållning, säger Birgitta Mc Ewen, koordinator för Lärarlyftet vid Karlstads universitet.
De sexton nya skräddarsydda kurserna vänder sig till yrkesverksamma lärare från förskoleklass till och med vuxenutbildning. De mest sökta kurserna är inom specialpedagogik, matematik, språk och litteraturvetenskap. Lärarlyftet omfattar både kurser som lärosätet anordnar på uppdrag av Skolverket och kurser i lärosätets reguljära kursutbud.