Hon vann Jämo-pris
2004-04-01Ulrika Jansson, nybliven doktorand i Arbetsvetenskap vid Karlstads universitet, har tilldelats Jämos nationella uppsatspris.
Jämos pris för bästa C-uppsats inom området jämställdhet är på 5 000 kronor. Priset delades ut på internationella kvinnodagen den 8 mars då Jämo enligt tradition håller öppet hus i Stockholm. Ulrika Jansson fick ta emot priset av jämställdhetsombudsmannen, Claes Borgström.
- Det var mycket trevligt, säger Ulrika Jansson. Efteråt var det mingel med en massa kända personer. Pengarna kommer att gå till en cykel vilket passar bra nu när våren kommit.
Den prisbelönta uppsatsen, "Könsneutrala män(niskor) och könade kvinnor - en diskursanalytisk studie av Safs inställning till jämställdhet och jämställdhetslagen", utgår från olika könsmaktsteorier samt analyseras utifrån den nyliberala ideologin. Undersökningen gjorde Ulrika Jansson genom att gå igenom Safs, Svenska arbetsgivareföreningens, tidning mellan 1978-2001.
- Saf pratar alltid utifrån en nyliberal språkdräkt som inte är direkt förenlig med jämställdhetslagen. Eftersom Saf, numera Svenskt näringsliv, är en aktiv opinionsbildare har företagarna stor möjlighet att påverka hur det faktiskt ser ut i frågor kring jämställdhet.
Jämställdhetslagen kom i början av 1980-talet. Lagen har som ändamål att främja kvinnors och mäns lika rätt i fråga om arbete, anställnings- och andra arbetsvillkor samt utvecklingsmöjligheter i arbetet. Trots att det gått över 20 år sedan lagen kom har det inte hänt speciellt mycket, menar Ulrika Jansson.
- Män och kvinnor är fortfarande segregerade i arbetslivet. Saf ser inte till hur det faktiskt ser ut på olika arbetsplatser och i olika organisationer. Inom nyliberalismen råder hela tiden det individuella perspektivet. Jämställdhetslagens direktiv om att kvinnor som kollektiv ska få fördelar går inte ihop med detta synsätt.
- Det som har hänt är till stor del att kvinnorna själva belastas för att situationen är som den är. Eftersom ett antal kvinnor, trots visst motstånd, lyckas nå höga positioner är det inget fel på systemet enligt Safs syn på saken. Istället ses det som ett individuellt misslyckande hos den kvinna som inte lyckas ta sig dit, vilket naturligtvis är problematiskt.
Uppsatsen skrev Ulrika Jansson på Institutionen för samhällsvetenskap förra året. Idag är hon doktorand i Arbetsvetenskap, finansierad av CTF, Centrum för tjänsteforskning, vid Karlstads universitet. I sin kommande forskning tänker hon titta på sambandet mellan den nyliberala ideologin och den ekonomiska teorin. Hur den ekonomiska språkdräkten börjat genomsyra allt. Till och med våra dagliga samtal.
- Förr, när vi arbetade med att bygga välfärdssamhället, var ord som rationalitet och effektivitet enbart yrkesspecifika termer. Idag genomsyrar detta språk i princip allt. Det har hänt något på ett läskigt sätt. Var är alla andra röster?
Jämo delade ut två stycken Jämo-pris på 5 000 kronor till de bästa B-, C- och D-uppsatserna som skrevs under 2003. Uppsatserna skulle på något vis anknyta till den verksamhet som Jämo bedriver. Ulrika Janssons uppsats belönades därför att den på flera sätt klargör hur motstånd mot jämställdhetsarbete kan komma till uttryck.