Högstadieelever lär mer om kemi
2003-12-02Torsdagen den 4 december bjuds Värmlands niondeklassare in till den traditionella Scheeledagen för att lära sig mer om ämnet kemi.
För femte året i rad arrangerar Karlstads universitet den så kallade Scheeledagen tillsammans med Metso Paper Karlstad AB. Inbjudan har gått ut till samtliga skolor i regionen. Syftet är att skapa ett ökat intresse för ämnet kemi bland värmländska ungdomar.
Eleverna kommer bland annat att få lyssna till en föreläsning av professor Hans-Jürgen Schmidt om det periodiska systemets historia. Föreläsningen har getts tidigare och varit mycket uppskattad.
Efter föreläsningen blir det rundvandring i olika forskningsmiljöer på kemiinstitutionen. Eleverna kommer även att få lära sig mer om kemi genom ett antal egna experiment, under handledning av lärarstudenter.
Dagen avslutas med en föreläsning under rubriken "DNA-tekniken, hur fungerar den?". Föreläsningen hålls av Ann Erlandsson, en av universitetets doktorander inom biomedicin. Eleverna kommer också få möjlighet att via datoranimeringar få en tydligare inblick i hur DNA-tekniken fungerar.
Tidigare Scheeledagar har varit välbesökta och Tommy Björk, universitetsadjunkt och studievägledare vid institutionen för kemi, hoppas på en lika lyckad dag i år igen.
– Med hjälp av Scheeledagen vill vi särskilt lyfta fram kemi inom de naturorienterade ämnena som högstadieeleverna läser. Vi vill väcka nyfikenhet och inspirera eleverna inför valet till gymnasiet, säger han.
Carl Wilhelm Scheele, apotekare och kemist, valdes in i vetenskapsakademien 1775. Trots enkla resurser hade han då, bland mycket annat, upptäckt de fyra grundämnena syre, fluor, klor och mangan.
Mer information: Tommy Björk, tfn 054-700 12 21, e-post Tommy.Bjork@kau.se