Högskoleverket kritiserar religionsvetenskap
2009-06-03Åtta lärosäten i landet får kritik av HSV, Högskoleverket när det gäller utbildning i religionsvetenskap och teologi. Verket ifrågasätter bland annat examensrätten på avancerad nivå i religionsvetenskap vid Karlstads universitet.
Karlstads universitet får godkänt för undervisningen på grundnivå. Men på den avancerade nivån, master- och magisterutbildningar, tycker HSV att det brister i lärarkompetens inom religionshistoria.
Lund och Uppsala får också kritik
HSV kritiserar också forskarutbildningen i religionsvetenskap vid bland annat universiteten i Lund, Uppsala och Karlstad.
Miljöerna är för små, skriver verket. Och i Karlstad är det för få lärare som har kompetens inom inriktningarna religionsdidaktik och religionshistoria.
Nya lärare och samarbete
Cristina Grenholm är professor i tros- och livsåskådningsvetenskap vid Karlstads universitet och hon var inte alldeles oförberedd på kritiken.
- Det pågår ett intensivt utvecklingsarbete inom ämnet sedan ett drygt ett år tillbaka. Vi håller på att rekrytera en lektor i religionsvetenskap som disputerat i religionshistoria. Dessutom har vi en gästlärare på plats nästa läsåret som är docent och bland annat har kompetens i religionsdidaktik, säger hon.
Visserligen är ämnesmiljön liten, menar hon, men väl sammanhållen i ett huvudområde. Man satsar dessutom på att samarbeta mer med bland andra Högskolan i Dalarna som har god kompetens inom religionshistoria.
"För mycket kristendom"
HSV anser också att många av utbildningarna i Sverige har för snävt perspektiv. De handlar för mycket om kristendom och för lite om andra religioner. Verket har funnit att på vissa håll är en del utbildningar för nära knutna till utbildning av präster och Svenska kyrkan.
Det problemet tycker Cristina Grenholm inte att Karlstads universitet har.
- Bolognaprocessen har inneburit ett starkt fokus på arbetsmarknadens behov och studenternas möjlighet att få jobb. Detta innebär bland annat att kyrkor och samfund blir naturliga samarbetspartners. Detta kan utformas på olika sätt. I Karlstad har vi inte givit någon kurs i samarbete med Svenska kyrkan, men utbildningen har innehållit både sådant som kyrkan anser att studenterna bör kunna och sådant som vi menar att varje religionsvetare bör kunna. Undervisningen är inte konfessionell, men syftar - liksom annan undervisning - till att studenterna ska kunna underbygga sina egna värderingar med goda argument. Vilka värderingar de omfattar ligger dock utanför vårt intresse att bedöma.
Fortsatt granskning
Det här är en fördjupad genomgång av landets utbildningar inom religionsvetenskap och teologi som påbörjades 2008. Då beslutade HSV att gå vidare och granska utbildningen på 13 lärosäten i landet.
Nu kommer resultatet av den fördjupande granskningen. Och det är ingen rolig läsning för ansvarig inom ämnet på många universitet och högskolor. Av de 13 lärosätena är det sju som får så pass allvarlig kritik att verket går vidare och ifrågasätter deras rätt att utfärda examen på grundläggande och avancerad nivå. Det innebär att lärosätena har ett år på sig att åtgärda bristerna. Om de inte lyckas kan verket be regeringen dra in examensrätten.
Verket har också granskat forskarutbildningen, och räknar man in det är det hela åtta lärosäten som får kritik.
Granskningen har redan hunnit kritiseras, trots att resultatet släpptes först nu.
Här finner du hela beslutet och listan över rapporter från HSV.
Artikel i Dagens Nyheter om bland annat kritik mot granskningen .