Högskoleutbildning ger jobb
2010-12-09Åtta av tio som tog examen läsåret 2006-2007 hade etablerat sig på arbetsmarknaden 2008. För Karlstads universitets del är siffran 76,6 procent.
Lätt att få arbete har bland andra ingenjörer, yrkeslärare, socionomer och sjuksköterskor.
Men den som har utländsk bakgrund har svårare att få jobb.
Det är Högskoleverket som analyserat etableringsgraden på arbetsmarknaden 1-1,5 år efter att studenterna tagit examen vid högskolor och universitet.
Skillnaden mellan olika utbildningar är stora. Det finns också regionala skillnader inom olika yrkeskategorier.
Konstnärlig karriär svårt
Lärosäten som har ett stort inslag av generella examina med humanistiska eller konstnärliga huvudämnen har lägre andel etablerade på arbetsmarknaden. Det gäller till exempel Högskolan på Gotland och de konstnärliga högskolorna.
Till viss del kan variationen mellan lärosäten också bero på hur många som utbildas i relation till den lokala arbetsmarknaden. Det lokala behovet av exempelvis lärare och förskollärare kan variera stort mellan olika regioner.
Flyttar inte till jobben
Högskolverket pekar också på andra tänkbara anledningar: studenterna är inte beredda att flytta till jobben, det är bostadsbrist i storstäderna där många jobb finns och det utbildas för många inom vissa yrken. Medan andra får ett arbete så lätt att de aldrig ens tar ut examen.
Fler får arbete
Andelen studenter som fått arbete ökade med två procentenheter mellan 2007 och 2008. För Karlstads universitet har också andelen ökat sedan mätningarna inleddes.
Examinerade inom teknik, lant- och skogsbruk, medicin och odontologi, vård och omsorg samt examinerade med ämnesfördjupningar som informatik/data- och systemvetenskap, ekonomi och miljövetenskap hade höga andelar etablerade, 80 procent eller mer i uppföljningen för 2008.
Bra eller dåligt?
80 procent, eller åtta av tio, låter mycket. Omvänt har 20 procent, eller var femte examinerad, inte nått en etablerad arbetsmarknadsställning efter 1-1,5 år. Men Högskoleverket påpekar i sin analys att om man har en generösare bedömning av vad "etablering på arbetsmarknaden" innebär så kan betydligt fler räknas med. Andelen som någon gång varit sysselsatta under 2008 var 97,4 procent.
Utländsk bakgrund påverkar
2005 analyserade Högskoleverket hur det gick för studenter med utländsk bakgrund efter examen. Verket fann att de hade svårare att etablera sig på arbetsmarknaden än studenter med svensk bakgrund. Uppföljningen nu visar att det inte blivit lättare.

