Hemligt rekord startar Barnens universitet
2011-10-06Höst på Karlstads universitet betyder att Barnens universitet startar. Först ut den 10 oktober är idrottsforskaren och mentala coachen Christian Augustsson. Med hjälp av vetgiriga barn och OS-guldmedaljören Stefan Holm, tänker han slå ett nytt hemligt rekord i universitetets idrottshall.
För fjärde året i rad är barn mellan 8-12 år välkomna till Barnens universitet för att möta forskare och lära sig mer om spännande ämnen på universitetet. Höstens laguppställning är stark. Ett tiotal forskare och experter inom sex olika områden kommer att göra barnen ännu mer nyfikna på kemiämnen, skurkar på internet, ålar, idrott, teknik, mat och miljö.
Idrott ska vara lustfyllt
Måndag den 10 oktober går startskottet och det första avsnittet hålls i universitetets nya idrottshall. Hur ser drömmen om en OS-medalj ut och hur ser medaljen ut på riktigt? Christian Augustsson och Stefan Holm berättar bland annat om hur idrottandet har sett ut förr i tiden, hur det ser ut idag, och hur idrotten fortsatt kan göras lockande och glädjefylld för barn i framtiden.
Viktigt med drömmar
- Genom alla tider har det funnits drömmar om att utmana sig själv, slå ett rekord eller lära sig något nytt. Rörelse, lek och att tävla mot sig själv eller andra ska vara roligt och inspirerande. Det ska vi visa bland annat genom att slå ett rekord tillsammans med barnen, säger Christian Augustsson.
3000 deltagare
Genom Barnens universitet vill Karlstads universitet fortsätta att ta vara på barns frågor om forskning och inspirera unga. Totalt har nästan 3000 barn deltagit sedan starten 2008.
Evenemanget är gratis och ingen föranmälan behövs. Samling i hus Vänern under Ljungbergsalen, "ägget".
Så här ser höstens program ut:
10 oktober, 16.00-16.45 - "Idrotten - igår, idag, imorgon"
Christian Augustsson, lektor i idrottsvetenskap, Stefan Holm, OS-guldmedaljör i höjdhopp
17 oktober, 16.00-16.45 - "Ett riktigt ålamörker"
Olle Calles, Martin Österling, forskarassistenter i biologi
24 oktober, 16.00-16.45 - "Det är viktigt att inte slänga mat!"
Helén Williams, lektor i miljö- och energisystem
7 november, 16.00-16.45 - "Hur kan vi bli snabbare, starkare och snyggare?"
Veronica Bjurulf, lektor i teknikens didaktik
14 november, 16.00-16.45 - "Vilka ämnen gömmer sig i det vi äter och dricker?"
Torgny Fornstedt, professor i kemi
21 november, 16.00-16.45 - "Hur skyddar man sig från skurkar på internet?"
Stefan Lindskog, professor i datavetenskap
Barnens universitet ingår i Teknikerjakten och är ett projekt med stöd från Ljungbergsfonden och Wettergrenstiftelsen i syfte att öka intresset för teknik- och naturvetenskap. Här kan du läsa mer om Barnens universitet

