Hedersdoktor från Tibet gästade universitetet
2017-11-24Geshe Pema Dorjee, hedersdoktor vid lärarutbildningen vid Karlstads universitet, är en engagerad föreläsare inom religionshistoria och den tibetanska kulturen. Han har haft ett mångårigt nära samarbete med såväl lärare som studenter, både i Karlstad och i Dharamsala, Indien, där universitetet har ett studiecenter. Vid en öppen föreläsning pratade han om utmaningarna för den tibetanska kulturen och hur den tibetanska buddhismen lever vidare.
Geshe Pema Dorjee är född 1951 i Tibet och kom som flyktingbarn över Himalaya till Nepal i den första flyktingvågen under 1950-talet. Därifrån kom han senare till Dharamsala i Indien och har sedan dess levt och verkat inom den tibetanska diasporan, det vill säga den tibetanska befolkning som är bosatta utanför Tibet. Geshe Pema Dorjee är utbildad inom det tibetansk-buddhistiska utbildningssystemet och har graden Geshe, vilket är den högsta graden inom det buddhistiska utbildningssystemet. Han besökte Karlstads universitet första gången1997 och har därefter varit en återkommande föreläsare i religionshistoria samt undervisat om förhållanden inom den tibetanska diasporan och villkoren för den tibetanska kulturen i Tibet.
Utmaningar för den tibetanska kulturen
Dagens tibetanska kultur och buddhism är utspridd i världen men är, förutom i Tibet, starkare representerad i exempelvis Indien, Mongoliet, Ryssland och i västvärlden. Geshe Pema Dorjee menar att deras tro står inför en rad utmaningar för att kunna leva vidare. Inte minst i Tibet efter Kinas ockupation.
- Vi behöver ytterligare översätta vår lära och våra tibetanska böcker till engelska som beskriver det tibetanska levnadssättet. Vi behöver också förena buddhismen med vetenskap. Sanning och logik är viktigt. Vidare måste vi, genom den kunskap vi har idag, lära oss att mötas som människor – oavsett hudfärg, kön, religion och nationalitet är vi alla lika. Vi tillhör alla mänskligheten och alla vill leva ett lyckligt liv.
Mental food
Efter Geshe Pema Dorjees anförande fanns det tid för frågor från publiken i fullsatta Erlandersalen. Bland åhörarna återfanns bland annat personal vid Karlstads universitet som samarbetat med Pema Dorjee under åren, samt elever från det naturvetenskapliga programmet vid Älvkullegymnasiet.
En av frågorna handlade om tibetanernas andlige och världslige ledare Dalai Lama. Vad händer när han en dag går bort?
- Jag blir väldigt känslosam när du ställer den frågan för Hans helighet Dalai Lama står mig så nära. Men den dagen kommer ju att komma. Dalai Lama uppmanar alla buddhister runt om i världen att studera mycket för att kunna sprida läran vidare. Han brukar säga att vi behöver fysisk mat för att överleva men att själen också behöver ha sitt – mental food.
Hedersdoktor 2016
Geshe Pema Dorjee promoverades till hedersdoktor vid Lärarutbildningen vid Karlstads universitet 2016, men in absens så han hade inte möjlighet att närvara. Under seminariet tog han emot sina insignier av lärarutbildningens dekan Nina Thelander.
- Jag har många samarbeten med lärosäten över hela världen men det starkaste är med Karlstads universitet. Jag är väldigt hedrad över hedersdoktoratet och ska försöka leva upp till denna titel – jag kommer aldrig att svika er.

