Han hyllar Karlstads universitet
2010-04-28Sture Nordh har lett styrelsen vid Karlstads universitet under sex och ett halvt år. Han har upplevt goda år och år med ekonomisk kris. Och under hela tiden har han mött ett mycket starkt engagemang hos alla grupper på universitetet.
- Det känns riktigt vemodigt att sluta. Det har varit oerhört roligt att arbeta i styrelsen. Jag har lärt mig väldigt mycket under den här tiden. Jag har mött ett imponerande engagemang från alla håll, säger han.
Sture Nordh är proffs. Utan betänketid levererar han perfekta citat och glömmer inte någon grupp när han prisar universitetets arbete. Och hela tiden känns det genuint.
- Valet att sluta är mitt eget. Jag har helt enkelt för mycket att göra, säger han och man påminns om att han är ordförande för giganten TCO, Tjänstemännens centralorganisation, som samlar 16 fackförbund.
Samverkan får beröm
Den 27 november 2003 utsåg regeringen Sture Nordh till ny ordförande för styrelsen vid Karlstads universitet och han påbörjade arbetet den 1 januari 2004. Då lyfte han fram två frågor som han såg som centrala för universitetets utveckling. Den ena var behovet av långsiktig och stabil finansiering av den högre utbildningen. Den andra var vikten av samverkan mellan universitetet och samhället i form av företag, organisationer och förvaltningar.
- Karlstads universitet är ett modernt universitet. Det slår inte igen porten mot samhället och är sig självt nog. Tvärtom, här vänder man sig utåt mot samhället. Det är oerhört viktigt att behålla den öppenheten.
Bistra tider
När Sture Nordh kom till Karlstads universitet var tiderna ganska goda. Sedan slog den ekonomiska krisen till med full kraft.
- Vi redde upp situationen. Alla arbetade för att få ordning på ekonomin, och idag kan vi se att vi har lyckats. Jag är imponerad av hur bra alla arbetade med uppgiften: ledningen, administrationen, biblioteket och alla fakulteterna.
Ett besvärligt ärende var förändringen då fakulteterna bildades. Det tog tid att få det bra, konstaterar han utan att gå in på några detaljer.
Ett av de beslut han är extra stolt över var att våga satsa på hus Vänern, trots den kärva ekonomiska tid som rådde då.
- För att behålla attraktionskraften och visa att man är det moderna universitetet måste det också synas i miljön som möter studenterna.
Strider för universitetet
Allra nöjdast är han kanske över att styrelsen lyckades rekrytera Kerstin Norén som rektor.
- Det är helt avgörande vem som leder ett universitet. Och hon gör ett fantastiskt jobb, både på universitetet, nationellt och internationellt. Alla här på universitetet kanske inte ser det, men hon slåss som en tiger för universitetet.
Och slåss måste de yngre, mindre lärosätena göra. Sture Nordh ser dyster ut när han pratar om hur fel regeringens strategi för fördelning av forskningsmedel slår. I stället för att gynna hela landet och alla lärosäten riskerar man att få en modell där de stora, äldre lärosätena per automatik får mer och mer.
Närheten är viktig
- Det är djupt olyckligt eftersom vi vet att det är avgörande för individernas möjlighet och benägenhet att utbilda sig att det finns lärosäten i närheten. Det är viktigt både för individen och för kunskapsnivån i samhället.
Framgångsfaktorn för Karlstads universitet är att fortsätta att attrahera studenter, både de yngre och de som redan är yrkesverksamma.
Sture Nordh ska hasta efter de andra som redan gått ner till lunchen. Men innan han reser sig och går berömmer han än en gång de anställda vid Karlstads universitet.
- Jag har mött värme, stort engagemang och mycket duktiga medarbetare.
Fakta: Den nya styrelsen för Karlstads universitet är utsedd för perioden 1 maj 2010 till och med 30 april 2013. Ny styrelseordförande är Margareta Winberg, idag styrelseordförande i Svenska spel och tidigare bland annat vice statsminister, jordbruks- och jämställdhetsminister samt ambassadör i Brasilien.