Hallå där Xiangfan Liu...
2009-05-18...universitetslärare i biomedicin från Shanghai som varit gästlärare på Karlstads universitet i tre veckor. Hur skiljer sig den här miljön från din vanliga vardag?
- I Värmland och i Karlstad är det lugnt och vackert, och trevliga människor. Men väldigt tomt! Jag bor i Shanghai som har cirka 18 miljoner invånare. Det är stimmigt och trångt och alltid många människor, säger Xiangfan Liu.
Hur kommer det sig att du är på just Karlstads universitet?
- Ingalill Gumaelius, som är universitetsadjunkt på Avdelningen för kemi och biomedicinsk vetenskap här på Karlstads universitet, träffade min fakultets dekan i Shanghai för några år sedan. Det blev inledningen till ett utbytesprogram mellan Karlstad och Shanghai Jiao Tong University.
Vad har du gjort under din tid här?
- Jag har hållit labblektioner med studenterna som läser biomedicin, och föreläsningar och så arbetar jag med min avhandling. Jag specialiserar mig inom hemofili, blödarsjuka. Innan jag gick över och började forskarstudera och undervisa på universitetet arbetade jag som läkare.
Är det stora skillnader inom utbildningen mellan ett kinesiskt universitetet och ett svenskt?
-Ja, absolut. På Jiao Tong University har vi mer labbövningar för studenterna, och det tror jag är bra. Här är det färre lektioner och laborationer. Men de svenska studenterna verkar självständigare och bättre på att arbeta med sina studier på egen hand. I Kina är det mer styrt, mer föreläsning inför stor grupp, inte så mycket utrymme för diskussioner.
Har du stött på några svårigheter under din tid i Sverige?
- Språket. Vi kineser som finns inom universiteten är ganska vana att läsa och skriva på engelska, men inte att tala. Jag tycker att det är svårt att förstå när andra pratar engelska här och jag har svårt att göra mig förstådd. Jag skulle vilja att vi övas mer i att uttrycka oss på engelska redan när vi går i grundskolan.
Och nu reser du snart hem igen. Vad ska du göra sista dagarna i Sverige?
- Jag ska resa till Stockholm. Det ser jag fram emot, har hört att det ska vara en så vacker stad.
Avdelningen för kemi och biomedicinsk vetenskap har flera utbytesstudenter som varit eller är i Kina just nu, och nu sker även utbyte på lärarnivå. Avdelningen har fått pengar till utbytet från Linnaeus-Palme, ett Sidafinansierat utbytesprogram.
Intresset för studier utomlands är stort inom det biovetenskapliga programmet. Under 2009 är tio studenter utomlands för, framförallt examensarbeten, men även för att göra laboratoriepraktik. Studenterna är i USA, Italien, Kambodja, Vietnam och Kina.
Här finner du mer information om Linnaeus-Palme.

