Hallå där Ulf Buskqvist, utbildningschef för rektorsutbildningen
2016-09-30Det händer mycket hos rektorsutbildningen just nu. I dagarna lanseras den nya webbsidan och det första nyhetsbrevet. Du har varit utbildningschef ett drygt halvår nu, vem är du och vad innebär ditt arbete?
- Jag kan nog bäst beskrivas som värmlänning, idrottsledare och trebarnspappa med stort intresse och förundran för barns och ungas utveckling och lärande, oavsett om det handlar om aktiviteter som äger rum i ett klassrum, på en fotbollsplan eller under en Pokémon-jakt. Efter att varit verksam som lärare, lärarutbildare, rektorsutbildare och biträdande institutionschef har jag numera förmånen att vara utbildningschef för Rektorsutbildningen vid Karlstads universitet. Mitt arbete går ut på att tillsammans med kompetenta och engagerade medarbetare genomföra och medverka i olika utvecklingsinsatser för skolledare inom skola och förskola.
Hur vill du utveckla rektorsutbildningens verksamhet?
- Jag vill bidra till att förädla den kollegiala lagkänsla som byggts upp under lång tid på rektorsutbildningen. Det handlar om att skapa bästa möjliga förutsättningar för att den syn på lärande som vi anlägger i våra utbildningsinsatser också genomsyrar våra interna arbetsformer. Jag vill också förstärka våra kontaktytor med omvärlden (huvudmän, andra lärosäten etc.) så att vi fullt ut och i många sammanhang kan bidra med en syn på skolutveckling som tar tydligt sikte på barns- och elevers lärande och välmående.
Vad är på gång hos rektorsutbildningen?
- Jag vill först och främst betona att vi gör så mycket mer än att utbilda skolledare inom den statliga befattningsutbildningen Rektorsprogrammet även om den utgör en stabil bas för vår verksamhet. Vi anordnar fortbildning för rektorer och förskolechefer och vi anordnar utbildning för rektorer på folkhögskolor och kulturskolor.
Det som är på gång nu är att vi har fått uppdrag inom ramen för Skolverkets satsning Samverkan för bästa skola. Vårt uppdrag här handlar om att långsiktigt stödja och bidra med skräddarsydda insatser direkt till kommuner och skolor utifrån den lokala skolpraktikens möjligheter och utmaningar.
Det händer en hel del även forskningsmässigt. Dels har vi igång en omfattande intern fortbildningssatsning där sex utbildningsledare går forskarutbildning och vi kommer genom det kunna bidra på ett utmärkt sätt till kunskapsbildningen. Dels arbetar vi med ett spännande antologiprojekt med övergripande temat ”Etiska perspektiv på ledarskap”. Författare är främst utbildare inom rektorsutbildningen. Åsa Söderström är redaktör och leder arbetet med antologin.
Hur ser intresset ut för era utbildningar?
Intresset ser riktigt bra ut och vi har deltagare på alla våra utbildningar från hela södra Sverige. Vi har över 650 skolledare totalt som läser någon av våra utbildningar. I höst har vi tagit in drygt 90 nya skolledare på rektorsprogrammet. Vad gäller utbildningen Fortbildning för rektorer (f.d. Rektorslyftet) är vi det lärosäte som lockat till oss allra flest deltagare och vi fortsätter också med den populära utbildningen Fortbildning för förskolechefer. Karlstads universitet har sedan många år en väl fungerande och av deltagarna uppskattad rektorsutbildning vilket inte minst visat sig tydligt i Skolverkets utvärderingar av lärosätenas utbildningsinsatser.
Rektorsutbildningen är nya på Facebook, blir ni mer sociala nu?
Vi är ju väldigt sociala av oss ändå och har så alltid varit så att nu ha en sida på Facebook känns naturligt. Vi behöver finnas på platser där våra deltagare är och vi märker redan att våra ”gillare” uppskattar de ögonblicksbilder och tankar som vi delar med oss av från olika aktiviteter. Sedan får man påminna sig om att sociala medier inte alls är särskilt sociala i sig. Det är hur vi väljer att agera och interagera med andra som avgör hur vi upplevs – så även på Facebook. Genom Facebooksidan kommer våra följare bland annat få inbjudningar till olika träffar och kurser.
Länk till Rektorsutbildningen på Facebook
Länk till nya kau.se/rut