Hallå där Tara Mehrabi, ny föreståndare för Centrum för genusforskning!
2020-05-07Centrum för genusforskning, CGF, är ett kunskaps- och forskningscentrum, där forskare från flera ämnen samverkar. CGF har funnits som forskargrupp sedan 2006, men har rötter från tidigt 1990-tal då miljön gick under Jämställdhetscentrum.
Vem är du och vad har du för bakgrund?
- Min bakgrund är inom genusstudier och sociologi. Jag är mycket intresserad av tvärvetenskaplig forskning som är inspirerad av feministiska studier och teknikvetenskap, feministisk posthumanitet, queer-teorier, genus, hälsa och medicin, queer-dödsstudier och etnografi.
Taras tidigare forskning handlar om Alzheimers sjukdom, dess biokemiska verkningar och dödlighet utifrån ett års fältarbete som labbtekniker i ett forskningslabb.
Med utgångspunkt i feministiska teknikvetenskapliga teorier och metodologiska utgångspunkter bearbetade hon frågor om hur vetenskapliga fakta om Alzheimers sjukdom skapas i laboratoriet idag. Vilka kroppar, verkligheter och etisk-politiska förhållningssätt aktualiseras? Vem får leva och vem får dö i vardagliga laboratorier?
Hon planerar ett nytt forskningsprojekt tillsammans med sin kollega Annika Jonsson om miljövänliga begravningar och hur den sociokulturella förståelsen av lik i Sverige är kopplad till social miljöhänsyn.
- Projektet realiseras från mitt samarbete med kollegor inom The Queer Death Studies Network, säger Tara. Jag är en av grundarna i nätverket. Jag forskar för närvarande även om digitalisering av vård i Värmland tillsammans med min kollega Sebastain Mohr. Vår forskning är en del av projektet Digital Well Arena, där Karlstads universitet är en av aktörerna. Vi vill förstå om och hur sociala kategorier som kön, klass och etnicitet möjliggör och/eller förhindrar tillgång till vård och påverkar kvaliteten på den vård man får inom ett digitaliserat sjukvårdssystem.
Vad kommer du att göra som föreståndare för CGF?
- Till att börja med skulle jag vilja fortsätta med de fantastiska aktiviteter som redan ingår i centrets kultur och rutiner. Jag vill även fortsätta utveckla CGF´s fyra forskningsområden och stärka den nationella och internationella profilen och bli en av huvudaktörerna inom våra områden; transgenderstudier, maskulinitetsstudier, genus, hälsa och teknik och organisatoriskt förändringsarbete
Tara är inspirerad av det internationaliseringsarbete som redan har gjorts vid CGF.
- Centrumet har till exempel lyckats med att hålla en hög standard på sin seminarieserie och då ofta med internationella talare.
Ett samarbete mellan Linköpings universitet, Örebro universitet och Karlstads universitet har resulterat i International Collegium for Advanced Transdisciplinary Gender Studies, vilket är en plattform som är värdefull när det gäller att locka till sig internationella gästforskare samt möjliggjort för fantastiska samarbeten med med olika generationer av utmärkta genusforskare på transnationell nivå.
- Ett annat imponerande arbete som har utförts vid CGF är projektet Genusakademin, som har arbetat med jämställdhet, mångfald och samverkan med små och medelstora företag i regionen. Även om Genusakademin tar slut i år, önskar jag att vi kan initiera liknande projekt i framtiden, säger Tara.
Tara går i sina företrädares fotspår och strävar efter att utvidga det interna arbetet ytterligare och integrera forskare inom könsstudier vid Karlstads universitet i centrumets aktiviteter ännu mer. Hon överväger att starta ett jämställdhetssymposium vartannat år med könsrelaterad forskning och stärka samarbetet mellan Region Värmland och kommunen i könsrelaterade frågor.
Vad arbetar CGF för närvarande med och vad är planerna för framtiden?
- Till att börja med planerar vi våra seminarier för hösten 2020 kring ämnet kön, mångfald och Covid-19. Det är ett mycket aktuellt ämne och könsspecifik forskning dyker upp just under pandemin. Vi skulle vilja erbjuda en plattform inom ramen för vår seminarieserie och ordna månatliga seminarier där vi bjuder in forskare som arbetar med coronarelaterade frågor ur ett genusperspektiv, och möjliggöra för forskare att presentera sin forskning på CGF antingen online eller ansikte mot ansikte beroende på situationen.
Just nu är CGF på väg att anställa två gästforskare för hösten 2020 och nästa svenska genuskonferens, G22, planeras också, men är uppskjuten på till våren 2022. Det är en stor konferens med cirka 400 forskare under tre dagar på Karlstads universitet.
Tara avslutar med att säga;
- Jag är verkligen glad över att bli den nya föreståndaren för centret. Det är en fantastisk arbetsgrupp och även om vi utmanas av Covid-19-krisen, gör det oss ännu mer medvetna om vikten av internationellt samarbete, online-interaktioner, kollektivt och feministiskt stöd över hela världen.

