Hallå där Susanne Walan, adjunkt i biologididaktik och projektassistent för Barnens universitet
2016-04-21... den 20-21 april deltar du vid <i>Kvalitetsdrivet</i> - en konferens om breddad rekrytering, jämställdhet och likabehandling som arrangeras av UHR (Universitets- och högskolerådet). Vad ska du göra där?
- Konferensen riktar sig till beslutsfattare och medarbetare vid bland annat lärosäten och myndigheter där jag och Olle Hallberg från kommunikationsavdelningen berättar om hur vi arbetar med breddad rekrytering genom Barnens universitet. Vi har blivit inbjudna av UHR och under två tillfällen håller vi en workshop där vi berättar på detaljnivå om hur och varför vi genomför Barnens universitet. Vi vill lyfta fram Barnens universitet som ett bra exempel och inspirera andra att också sätta ingång med liknande projekt.
Vad innebär breddad rekrytering?
- Det handlar om att göra universitetet mer tillgängligt så att alla grupper i samhället får lika stor tillgång till högre utbildning. Målet är att sammansättningen av högskolestudenter ska spegla samhällets mångfald.
Vad är det som är så speciellt med Barnens universitet?
- Det är ett annorlunda och unikt sätt som vi arbetat med breddad rekrytering där vi riktar oss till barn mellan 8-12 år. Vi bjuder bland annat in skolelever från kommuner där vi ser att få väljer att läsa vidare efter gymnasiet. Vi vill tidigt ge barnen en positiv bild av högre utbildning och ge dem ett smakprov på allt spännande som de kan lära sig mer om här. Barnen har bland annat fått vara med på en föreläsning om rymden och en på temat Harry Potter - magi eller kemi? Att det är en del av det större projektet Teknikerjakten ser vi som en framgångsfaktor.
Vad har ni hittills fått för respons av deltagarna i workshopen?
- I går hade vi ett 60-tal deltagare. Efter passet kom många fram och sa att detta vill vi köra! Vår workshop hade också flest deltagare, så det känns jätteroligt.
Hur kommer ni att gå vidare med Barnens universitet?
- Vi har haft Barnens universitet i åtta år nu på Karlstads universitet och vi räknar med att fortsätta många år framöver. Något som är nytt är att jag har börjat med en forskningsstudie om projektet. Jag har samlat in enkäter från 1000 barn och nästan lika många enkäter från deras föräldrar för att se vad besöket här vid universitetet får för effekt på barnen, hur besöket påverkar deras intresse och attityd för att läsa vidare. Jag räknar med att sammanställningen av enkäterna är klar vid årsskiftet och då får vi också se hur vi kan anpassa framtida Barnens universitet efter resultatet från studien. Förhoppningsvis ger studien feedback på hur vi kan bli ännu bättre.
Barnens universitet ingår i Teknikerjakten och är ett projekt med stöd från Ljungbergsfonden i syfte att öka intresset för teknik- och naturvetenskap.

