Hallå där Susanne Walan...
2011-06-07... efter sommaren slår Karlstads universitet upp portarna till Kunskapsgatan - ett flexibelt science center i hus Vänern. Hur går det med förberedelserna?
- Jo tack det är mycket logistik och många bollar i luften för projektgruppen just nu. Allt från material som ska tryckas till program för själva invigningsveckan.
Varför startar ni Kunskapsgatan?
- Vi vill göra mötet med naturvetenskap och teknik inspirerande och satt i ett sammanhang. Runt om i landet finns science center av olika slag där permanenta experimentstationer och aktiviteter sätter fokus på naturvetenskapliga och tekniska frågor. På Karlstads universitet skapar vi en flexibel form där aktiviteter ska kopplas till aktuell forskning och varieras efter teman. Flexibiliteten ligger också i förändring av ett temaområde utifrån frågeställningar och nyheter som är särskilt aktuella under vissa tidsperioder.
Hur kom ni på namnet Kunskapsgatan?
-Det var studenter som kom på namnet. Kunskapsgatan som adress har inget nummer eftersom det är en oändlig gata, en gata där kunskapen ständigt utvecklas.
Vilka ska komma till Kunskapsgatan?
- I första hand riktar vi oss till skolklasser från högstadiet och gymnasiet. Vi i projektteamet vill ge målgruppen tonåringar en positiv kick av spännande aktiviteter och experiment. Universitetet har en miljö med duktiga pedagoger, utrustning och kunskap som vi vill göra tillgängligt för fler än våra studenter.
Men finns det inte redan ett "science center" på Värmlands Museum?
- Värmlands museum har Teknikklubben Lusten för barn och unga, men vårt science center är tänkt att rikta sig till lite äldre ungdomar. Det är roligt och viktigt att stimulera intresset hos tonåringar för teknik- och naturvetenskap. Vi hoppas komplettera varandra och har redan sedan tidigare en hel del projekt ihop.
Vad är tonåringar intresserade av?
- Vi har gjort en hel del research och har i kontakt med företag och myndigheter fått en hel del idéer till vad som är viktigt att lyfta fram. Till att börja med kommer vi att jobba med tre teman; rymden, kriminalteknik och ett tema kring papper och massa som vi kallar för Förpackningsbolaget. Ungdomarna får till exempel lära sig mer om DNA-analyser och drogtester, nästan som i TV programmet CSI. Vi har haft skolklasser här under våren som har fått testa delar av våra teman.
Och framtiden?
- Visionen är att bli ett science center för hela Värmland. Kanske till och med en turistattraktion, där lärar- och ingenjörsstudenter kan sommarjobba. Vi hoppas också på att utvecklas tillsammans med företag som kan vara intresserade av att delta i projektet.
När öppnar ni Kunskapsgatan?
- Sista veckan i september, från den 26 september till den 30 september, kommer första tillfället att göra ett besök på Kunskapsgatan. Då kommer en hel invigningsvecka att pågå med möjligheter att upptäcka, uppleva och experimentera.
Här kan du läsa mer om Kunskapsgatan och program för invigningsveckan..
Fakta om projektet
Kunskapsgatan stöttas av Ljungbergsfonden som bidragit med 1,2 miljoner. Styrgruppen består av Susanne Walan, projektledare, Jan Håkanson, administrativ chef vid Fakultetens för teknik- och naturvetenskap, Claes Uggla, professor i fysik, Monica Jakobsson, programledare i innovation och design, Ann Erlandsson, lektor i biomedicinsk laboratorievetenskap, Christophe Barbier, lektor i maskin- och materialteknik och forskare inom kemiteknik och Mia-Marie Sternudd-Groth, fil. doktor i pedagogik och drama.

