Hallå där rektor Åsa Bergenheim…
2015-10-21Den 26 november till och med den 4 december befinner sig delar av rektorsgruppen och samtliga tre dekaner på resande fot i Sydafrika och Namibia – varför det?
- Syftet med resan är dels lärosäteskontakter i Sydafrika, dels deltagande i en SANORD-konferens i Namibia.
Är det så klokt att resa utomlands med tanke på all uppmärksamhet som blev runt resan till Indien förra året?
- Ja, det är klokt. Vi ska verka för ett större internationellt utbyte, det är vårt uppdrag från statsmakterna och något vi prioriterat i vår strategiska plan. Vi gör den här typen av resor åtskilliga gånger under ett år och en gång varje år åker universitetsledning och fakultetsledningar tillsammans. Det handlar om att utveckla och ta tillvara på samarbeten. Vi har ett bra program med besök på Western Cape University, Cape Town University och Stellenbosch University, liksom deltagande i SANORD-konferensen. Att göra sådana besök med stora delar av ledningen ger mycket, vi får en gemensam bild och kan direkt ta tag i bitar vi vill utveckla. Sedan är det också utvecklande för gruppen och vårt gemensamma arbete.
Vad är SANORD?
- Det står för Southern African-Nordic Centre och är ett samarbete mellan institutioner i Norden och södra Afrika som vi arbetat med i flera år. Förra året anordnades deras symposium i Karlstad och nu deltar vi när Polytechnic of Namibia arrangerar konferensen. Årets tema är högre utbildnings roll, i samarbete mellan Nord och Syd, när FN:s utvecklingsagenda formas. Även andra forskare från Karlstads universitet deltar i årets konferens.
Men är det inte dyrt att åka iväg på sådana här resor?
- Jo, det kostar förstås en del. Resa, uppehälle och konferens kostar närmare 29 000 kronor per deltagare. Därför är det ett stort ansvar för oss som är iväg att vara på plats, delta och ta med erfarenheter och idéer hem igen. Det tycker jag att vi har gjort när delar ur ledningen besökt olika lärosäten och länder. Sedan är internationalisering av högre utbildning och forskning alldeles nödvändigt och då behöver även universitetsledningen göra sin del i det arbetet.
Vad är egentligen universitetsledningens del i arbetet?
- Det handlar väldigt mycket om att knyta och formalisera kontakter, att möta institutioners ledningar och komma överens om hur vi som organisationer kan ta nya steg. Sedan är det helt klart så att det mer konkreta samarbetet sker mellan studenter, lärare och forskare, men även universitetsledningar är del i det som dörröppnare, samtalspart och garant.
Så du tror inte att den här resan riskerar att bli årets ”höstskandal”?
- Nej, det tror jag inte. Man kan alltid reagera på och resonera om hur skattepengar används. Men att delta i internationella akademiska sammanhang är en del av vårt uppdrag som vi får skattemedel för. Det här är en resa helt i den linjen.
Förra året uppmärksammades er resa till Indien när anhöriga fanns med på den - följer det med några anhöriga i år?
- Det har vi diskuterat. Att någon anhörig på egen bekostnad vistas på samma ställe är okej, menar jag, så länge det inte hindrar resans syfte eller program. På det sättet är det inte en stor eller svår fråga. Uppmärksamheten förra året överraskade mig och det blev missförstånd som vi fick reda ut, men förutsättningarna då var desamma. Ingen anhörig har i år anmält intresse för att resa med, skulle så ske har jag inget att invända så länge det sker på de villkoren.
Mer information:
Här kan du läsa mer om program och SANORD-konferensen samt de lärosäten som ingår i besöksprogrammet

