Hallå där Petter Falk …
2022-10-06Denna vecka föreläser du på Nordic Network for Media and Communication Ethics i Helsingfors. Nästa vecka åker du till Århus för att presentera på media- och kommunikations konferensen ECERA. Vad gör du som statsvetare och tjänsteforskare på konferenser för media- och kommunikationsvetenskap?
– Mycket av forskning och tillämpning av datadrivna system och algoritmer bygger på ämnesöverskridande samarbeten. I båda sammanhangen är jag inbjuden att prata tillsammans med min kollega Theo Röhle från Göteborgs universitet som är lektor i medie- och kommunikationsvetenskap.
Vad ska ni prata om?
– Vi ska prata om metoder för att fördjupa etiska analyser av datadrivna tjänster i demokratiskt styrda organisationer. Vi testar just nu ett ramverk för dataetik inom offentlig sektors tjänsteutveckling. Det vi sett är att idén om etik i datadrivna tjänster ofta är ganska enkelspårig – organisationer utgår från att det finns ett rätt sätt och ett fel sätt att hantera data. Men, allt som oftast är det faktiskt etiska dilemman utan ett tydligt rätt eller fel. I vår forskning tittar vi på hur offentliga aktörer följaktligen kan bredda sina perspektiv på etik och också erkänna politiska dimensioner. Som statsvetare tycker jag det är superviktigt att påpeka att det finns mängder av politiska och ideologiska dilemman kopplat datadrivna tjänster, men när vi använder en snäv definition av etik stängs dessa ute. I Århus kommer vi hålla en ganska klassisk konferenspresentation med samarbetspartners från Utrecht universitet. Men i Helsingfors har vi fått möjligheten att arrangera ett lite mer djupgående seminarium för att prata om data, etik och demokrati i offentliga tjänster.
Dataetik, vad är det egentligen och hur kan det påverka oss?
– Ja, det är en bra fråga. Här tänker olika akademiska discipliner olika. Det vi är överens om är att vi lever i ett datafierat samhälle där delar av våra liv och interaktioner översätts till data. Allt fler delar av våra liv mäts, dokumenteras och tolkas baserat på kategorier. Denna utveckling är inte någon naturkraft, utan resultatet av politiska och tekniska beslut. Dataetik är de förhållningssätt som utvärderar och diskuterar hur vi använder och motiverar denna data och vem eller vilka som har tolkningsföreträde i denna process. Men exakt hur detta begrepp ska förstås i relation till demokrati och medborgarskap… ja, det är det vi ska diskutera på dessa konferenser.