Hallå där Natalia Seco
2025-02-10Du är doktorand vid Universidade de Santiago de Compostela och lärare vid Universidade de Vigo i Spanien. Du har undervisat i juridik på Handelshögskolan vid Karlstads universitet som en del i EU-programmet Erasmus+.
– Jag blev inbjuden av programledaren för juristprogrammet vid Karlstads universitet att undervisa kursen EU-rätt och internationell rätt som en del i utbytesprogrammet Erasmus+, berättar Natalia Seco. Jag har haft möjligheten att undervisa om de viktigaste juridiska framstegen i kampen mot våld mot kvinnor, samt att genomföra en jämförande studie om situationen i Sverige och Spanien.
Berätta om din bakgrund
– Min forskning fokuserar i huvudsak på brott kopplat till sexuellt och könsbaserat våld på internationell nivå. Utöver det undervisar jag i EU-rätt och internationell miljörätt. Genom utbytesprogrammet Erasmus+ fick jag möjligheten att komma till Karlstads universitet och dela med mig av min kunskap inom juridikområdet. Utbytet främjar samarbete mellan lärosäten och förbättrar den akademiska upplevelsen för både studenter och lärare.
Vad bidrar den här typen av utbyte med till undervisning och forskning?
– Det berikar både undervisningen och forskningen genom att bidra till kunskapsdelning och stimulera akademiska diskussioner från olika perspektiv. Det gör det möjligt för studenter och lärare att lära sig om olika rättssystem och tillvägagångssätt, vilket i slutändan bidrar till en bredare och fördjupad förståelse av internationella, europeiska och nationella lagar.
Vilka förväntningar hade du inför utbytet vid Handelshögskolan?
– Jag förväntade mig ett värdefullt akademiskt utbyte med möjlighet att bidra med min expertis, samtidigt som jag såg fram emot att få nya kunskaper och insikter från studenterna och lärarna vid Karlstads universitet.
Och blev det som du hade tänkt dig?
– Ja, min tid här har levt upp till alla mina förväntningar. Studenterna och jag har lärt från varandra, vilket har gjort det till en berikande erfarenhet.
Om du summerar upplevelsen, hur skulle du beskriva den?
– Utbytet vid Karlstads universitet har varit en väldigt givande upplevelse. Jag har haft möjligheten att undervisa och delta i diskussioner med studenter om internationell rätt och EU-rätt. Den akademiska miljön var välkomnande och jag uppskattade utbytet av idéer med både studenter och kollegor.
Carina Eriksson, internationell strateg vid Karlstads universitet:
– Integreringen av internationell kunskap och erfarenhet i undervisning och forskning är oerhört viktig. Förutom kunskapsutbytet inom ett specifikt ämnesområde ger den internationella interaktionen mellan lärare och studenter många fördelar för alla inblandade, såsom nya perspektiv och världsuppfattningar. Professionell utveckling och en internationell erfarenhet som både hemuniversitetet och det mottagande universitetet drar nytta av.
– Det här är ett läraruppdrag som finansierats av Erasmus-programmet, men relationen mellan våra universitet bygger på både akademiska och administrativa långsiktiga kontakter inom nätverket Compostela Group of Universities.

