Hallå där Mikael Persson…
2023-05-03…du går första året på musikproduktionsprogrammet och är en av fem lokala finalister med bidraget Drottninggatan då P4 Värmland sänder sin lokala final av P4 Nästa 2023 den 5 maj .
Vad spännande, är det första tävlingen du är med i eller har du tävlat förut?
- Hej och tack för att ni ville prata med mig. Jag har varit med i flera tävlingar så som Studiefrämjandets rock karusell och lite annat också med olika band uppställningar men det var i ungdomen. Tycker egentligen att musik inte är en tävling men det är ändå ett sätt att nå ut till fler vilket är det man jobbar för hela tiden. Låten är jag väldigt glad över och tror aldrig jag tävlat med en bättre låt i något sammanhang. Att komma till final i P4 nästa, är en vinst i sig känner jag.
Du har skrivit och producerat musik under större delen av ditt liv och startade ditt första band när du gick på högstadiet. Sjunger du eller spelar du ett instrument?
- Jag sjunger och spelar gitarr mestadels. Men kan också ytligt bas och trumkomp. Använder mig ofta av en klaviatur när jag skriver låtar också. Men sång och gitarr är mina huvudintrument och de jag framför på live.
Nu går du första året på musikproduktionsprogrammet på Musikhögskolan Ingesund. När bestämde du dig för att studera till en formell titel som musikproducent?
- Jag gick faktiskt på Ingesunds Folkhögskolan som ligger precis här brevid i två år. Första året gick jag musikproduktion där och andra året gick jag allmän kurs för att göra klart lite från gymansietiden för behörighet. Ganska snabbt under den tiden kom intresset för att läsa vidare på Musikhögskolan till. Så jag sökte in, gjorde färdighetsprov och till min stora glädje kom jag in.
Är det viktigt för en musikproducent att kunna både sjunga samt kanske spela ett eller flera instrument?
- Nej det behöver det inte vara, dock tror jag det kan vara en god hjälpi många tillfällen. Beror väldigt mycket på vad man vill göra. Men på dagens sätt att jobba med musik behöver du lära dig ett DAW (digital work station) och så är det bara att börja producera musik. Du kan göra melodier och komp som du kan låta andra spela på instrument efteråt. Men såklart om man kan själv så blir det ett steg mindre.
Efter snart ett år, tycker du att du redan nu har användning av din pågående utbildning?
- För mig handlar det väldigt mycket om att ha funnit ett språk för det man gör. Man får lära sig bland annat musikteori, hur syntar fungerar, inspelningsutrustning (analogt/digitalt) och dess teknik för inspelning och i det har man börjat kunna prata musik på ett musikaliskt sätt. Jag kan lättare berätta vad jag menar och vill till andra musiker och ljudtekniker för att jag får en förståelse för vad det är man gör på en annan nivå än innan. Vi får även ett språk och större förståelse för musikbranchen vilket jag tycker är en stor tillgång då det är där man kan komma vidare i karriären och med redskap från utbildningen kanske man slipper att göra stora tabbar. För mig har det också handlat mycket om att slängas in i genren och tekniker jag inte varit i förut. Till exempel, hur behöver jag programera synten eller trummorna för att få det att passa in i denna specifika genre? Då lär man sig olika intrument och genren samtidigt vilket har öppnat upp för mer inspiration till mitt eget skapande. Har även fått hålla på med att spela in band som spelar instrumenten samtidigt live i studion vilket alltid har varit något jag vill prova på. Det har varit väldigt lärorikt och bra inför framtiden med den upplevelsen. En till jätteviktig del i utbildningen är också att våga spela upp sina skapelser och låta dem vara öppna för kritik. I utbildningen får man chansen att göra det och få feedback från klasskompisar och lärare och det är helt rätt miljö att öva på det. Jag har i största delen av mitt musikskrivande varit väldigt rädd för de sakerna, vad andra ska tycka. Men det är inte så farligt trots allt, till och med nyttigt skulle jag säga, där jag är nu. Jag trivs bra med kurserna på utbildningen och skulle rekommendera det till den som vill få en bred förståelse för musikskapande och dess sidospår.
Du har tidigare jobbat inom funktionsstöd hos Karlstads kommun där du var stödassistent och jobbade mycket med musik och show. Skulle du efter din examen kunna använda din utbildning inom liknande verksamhet?
- Absolut, ingen tvekan. Jag jobbade de sista åren i en studio på en dagverksamhet i Karlstad där jag gjorde musik med andra. Med denna utbildning lär du dig de redskapen som jag i huvudsak jobbade med i den studion. Så i den estetiska verksamheten inom LSS skulle det vara kanon. Musik kan hjälpa en att nå människor på många olika sätt. Alla kan vara delaktiga. Jag jobbade bland annat med flera personer som skrev låtar och ville ha hjälpen att göra det runt om som handlar mycket om arrangering och inspelning. En del hade en text och ville ha melodi och ackord på och vice versa, så jag fick möta dem på olika sätt i vad de ville ha stöd och hjälp med. Även här handlar det också mycket om att få människor att känna att de kan släppa loss sin kreativitet och att musiken kan öppna upp nya världar.
Nu håller vi tummarna att du går till den stora riksfinalen i P4 Nästa i höst. Den låt som vinner P4 Nästa spelas sedan regelbundet en period i P4, ett drömscenario för kommande karriär. Om du får drömma helt fritt – hur vill du jobba efter din examen?
- Jag vill spela musiken live som jag skapar, det är den ultimata drömmen att få fortsätta med det. Jag har ett superfint band med musiker från Ingesund och vi har fler spelningar på gång. Vi spelar till exempel förband till Linnea Henriksson och Dotter 17e Juni i molkom i sammarbete med Musik i molkom. Sen blues festivalen 8 Juli. Så det är prio ett att Skriva och för att sedan spela musiken live med sköna musiker. Musik är dock så brett så jag skulle kunna jobba med lite av varje känner jag. Jag älskar interaktionen med människor i skapandes stund och jag gillar att få andra att utvecklas och få dem att våga vara mer öppna med sitt skapande. Så vägarna jag kan gå är många efter examen.
Stort lycka till!
- Tusen tack!

