Hallå där Michele Micheletti...
2008-11-07...professor i statsvetenskap, som deltagit på VA-dagen 2008 på Vetenskap och Allmänhet i Stockholm häromdagen. Vad pratade ni om?
- Rubriken för dagen var Vetandets värde, och vi diskuterade näringslivets syn på forskning. Mitt uppdrag var att titta på en undersökning som handlade om hur man inom näringslivet ser på forskning inom teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap och humaniora.
Vad har du kommit fram till?
- Mitt intryck från dagen är att både forskningsfinansiärer och näringslivet är alltför fokuserade på forskning inom teknik och naturvetenskap. Det är viktigt att näringslivet, regeringen, Vinnova och andra har förståelse för att intressant forskning inte bara handlar om hur något kan byggas, fungerar rent fysiskt och därmed leder till ekonomisk tillväxt. Nyttig forskning för näringslivet handlar också om teknikens konsekvenser för samhälle och politik både här hemma i Sverige och i omvärlden. Detta gäller i synnerhet idag med sikte på en hållbar utveckling. Ja, helt enkelt att näringslivet och Vinnova breddar sin syn på nytta från "Mekano", det vill säga själva tekniken och ekonomisk tillväxt, till "mekanismer", det vill säga teknikens konsekvenser för hållbar miljö, social och ekonomisk utveckling.
Hur tycker du att man ska öka näringslivets intresse för samhällsvetenskaplig forskning?
- Vi måste bli bättre på att använda det språk och de begrepp som används inom näringslivet och att förklara vår nytta för näringslivet. Det finns många kontaktytor där vår forskning är relevant för näringslivet, till exempel är vår forskning om konsumenters syn på tillverkning och hållbara affärer mycket intressant för handeln. Statsvetenskapen kan också ge värdefulla synpunkter till näringslivet i frågor som handlar om näringslivets samhällsansvar.