Hallå där, Mats Borell, psykologi...
2018-03-28... du höll i en nationell konferens om integrerade arbetssätt och Resursgrupps-ACT här vid Karlstads universitet för en tid sedan.
... vad handlade konferensen om egentligen?
- Resursgrupps-ACT är en evidensbaserad metodik för att ge ett samlat stöd åt personer med allvarlig psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar. Syftet är att arbeta integrerat och på ett sätt som brukaren styr själv i situationer med komplexa behov av samordning.
Konferensen samlade de som är intresserade av Resursgrupps-ACT eller liknande metoder och vi bildade även ett Nationellt Råd under konferensen. Det var föreläsningar och diskussioner inom olika områden, till exempel samsjuklighet (psykisk ohälsa och missbruk), livsstilsfaktorers inverkan, olika teoretiska infallsvinklar för att bättre kunna förstå behov och hitta möjliga stöd- och behandlingsinsatser, brukarstyrning genom peer-support och mycket mer. Föreläsarna kom från Sverige, Holland, England och Norge.
Till konferensens två dagar kom cirka 350 personer från kommunernas socialtjänst, landstingens olika vårdenheter, nationella samordnare och från brukarorganisationer. Varför tror du intresset var så stort?
- Metodiken förordas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer och det är numera många regioner och kommuner som arbetar intensivt med att implementera metodiken.
Vad tycker du själv var det viktigaste som framfördes under konferensen?
- Vi letar oss just nu fram mot en nationell enighet och alla samtal som går i den riktningen är viktiga. Det gäller exempelvis att metodiken utvecklas under olika beteckningar. Här var Catleijn Tjadens beskrivning av hur man integrerar FACT och RACT i Holland ett väsentligt bidrag.
Det här var andra gången som du ordnade en konferens om resursgrupps-ACT. Vad händer nu - blir det en tredje konferens?
- Ja, inte bara en tredje utan förhoppningsvis många kommande konferenser i olika former. Det viktigaste just nu är att vi arbetar oss fram till en nationell enighet när det gäller metodik, utbildningarnas innehåll och omfattning, arbetsvillkor för case managers samt, inte minst, forskning inom de många områden som är aktuella. Det finns stora behov av forskningsinsatser kring bland annat anhörigas situation och insatser vid samsjuklighet.



