Hallå där Magnus Lindh...
2011-11-01universitetsadjunkt i statsvetenskap vid Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Du har varit i riksdagen för att berätta om statsvetenskaplig forskning vid Karlstads universitet, vad handlade det om?
- Jag blev inbjuden av SKL, Sveriges kommuner och landsting, till ett riksdagsseminarium den 12 oktober om sammanhållningspolitiken. Seminariet var riktat till riksdagsmän, men även regional- och lokalpolitiker såväl som tjänstemän var inbjudna att delta. Under eftermiddagen bjöds på olika anföranden om hur EU:s sammanhållningspolitik har förändrat politiska institutioner och processer på den regionala nivån i Sverige. De som talade var mest politiker från EU och riksdag, men de hade bjudit in två forskare, varav jag var en.
Vad är det för forskning de är intresserade av?
- Statsvetenskap har under senare tid profilerat sig allt starkare mot forskning runt regionala samhällsbyggen, och där ett EU-perspektiv är en viktig dimension. 2009 publicerades slutrapporten, för forskningsprojektet Fusing Regions?. Projektet, som var finansierat av Nordiska Ministerrådet, kan ses som startskottet för ytterligare projekt som innefattar forskning såväl som utbildning och samverkansinsatser. Själv är jag inblandad i ett uppföljningsprojekt som kallas för Fusing Regions Plus+. Vår forskning uppmärksammas alltmer både nationellt och internationellt, vilket är kul.
Så vad talade du om?
- Jag lyfte fram våra forskningsresultat som visar på att det börjar hända saker på regional nivå i hela Norden. Men det finns inga entydiga mönster och det varierar stort. Vissa regioner och städer satsar mycket på att påverka EU i en riktning som gynnar deras intressen, andra regioner har å andra sidan inte engagerat sig så värst mycket, ännu. Eftersom alltmer beslut som fattas i EU påverkar regional och lokal nivå är det av vikt att fundera över hur regionala och lokala politiska företrädare ska kunna vara med och påverka dessa beslut. Samtidigt måste man ha i åtanke att en alltmer europeiserad politik utmanar traditionella tankar om till exempel demokrati och hur politiskt ansvar ska kunna utkrävas. Vad jag förstår så väckte mitt anförande många intressanta reaktioner och diskussioner. Även efteråt har politiker frågat mig om mer information om vad vi gör på Karlstads universitet, sånt är roligt.

