Hallå där Lars Andrén...
2008-10-30... författare och ordförande i Svenska Solenergiföreningen (SEAS). Du har haft en gästföreläsning inom området solenergi för studenter på kursen energi- och miljöteknik.
Vad har din föreläsning handlat om?
- Mitt tema var "Kan solenergin rädda världen?". Jag har träffat ingenjörsstudenter som går första terminen på bygg-, energi- och miljö. Jag har visat hur man kan omvandla solenergi till el och värme och hur man kan använda den främst inom tre huvudområden; fjärrvärme, flerbostadshus och villamarknaden. Jag vill att eleverna ska få insikt om hur långt tekniken kommit och att det är billigare än vad omvärlden låter oss tro med sol som energikälla. Men man måste lära sig att se sammanhangen.
Hur stort intresse är det för solenergi idag?
- Tyvärr har vi länge saknat det politiska engagemang och den acceptans som måste finnas för solenergifrågor. Debatten har varit mycket mer fokuserad på vindkraft och etanol. Det i sin tur påverkar också massmedias, investerarnas och industrins intresse för solcellsforskning.
Vad skulle behövas för att få mer fart på solenergidebatten?
- I takt med att energipriserna stiger så kommer också forskningen och konsumenternas intresse för solenergi att stiga tror jag. Det kan vi se i andra länder som haft högre priser på el och olja. Där har man kommit längre. Miljöaspekterna på traditionell elproduktion har kommit i fokus och ett allt större intresse riktas mot förnybara energiråvaror. När marknaden, kapitalet och politiken samverkar bättre kommer man tillsammans med miljöforskningen att få saker att hända. Idag kan vi se ett intressant trendbrott som visar att elevantalet ökar till utbildningar inom energi- och miljö, generellt i landet. Det är positivt. Förhoppningsvis kommer den trenden att fortsätta.
Vad är mest spännande inom solenergi just nu?
- Solel via tunnfilmsteknik kommer att göra det möjligt att få solceller integrerade i byggmaterial. Tunnfilmsteknik är på stark frammarsch om man bara kan lösa problemen med att få hög verkningsgrad på en stor yta och storskalighet. När man kan överföra tekniken till industriell produktion, kommer man att kunna få konkurrenskraftigare solel som är ett miljövänligare alternativ.