Hallå där Kjell Härenstam...
2009-01-19...professor i religionsvetenskap, du gav din sista föreläsning på lärarutbildningen idag. Du är en av dem som varit här länge, när började du jobba här?
- Jag kom hit 1974, då var Högskolan i Karlstad helt nybyggd och vi hade 500 studenter på lärarutbildningen. Ingen trodde då att det skulle bli ett universitet här och jag valde Karlstad för att jag ville undervisa.
Sedan dess har det hänt en hel del?
- Ja, verkligen, jag har haft privilegiet att vara med och utveckla samarbetet med Indien, vilket har varit mycket intressant och lärorikt. Det är en fantastisk möjlighet vi har att erbjuda våra studenter en tids vistelse i Indien under sin utbildning.
Hur är intresset för ämnet religionsvetenskap idag?
- Ämnet är idag mera aktuellt än någonsin. Jag menar att religionsundervisningen i skolan idag har som främsta mål att öka förståelsen mellan människor av olika religioner. Det är mera som förenar än skiljer de stora världsreligionerna åt. I länder som till exempel Frankrike har man i statliga skolor ingen religionsundervisning, och det gör att kunskapen om islam mest kommer fram i historieundervisningen, som naturligtvis mycket handlar om konflikter. I Tyskland har man inte den icke-konfessionella religionsundervisning som vi har i Sverige. Samtidigt har jag själv kunnat konstatera, att inte minst den protestantiskt inriktade religionsundervisningen ofta har en hög nivå och inte är så väldigt olik det vi kallar icke-konfessionell religionsundervining. Mycket beror ju på vad lärarna faktiskt kan. Däremot är det är viktigt att undervisningen i skolan är fristående från kyrkan. Det är ju kunskaper som alla elever oavsett vad de tror eller inte tror på behöver för att öka toleransen i samhället.
Du har även forskat, inom vilket område?
- Jag har tittat på hur islam framställs i svenska läroböcker. Bilden av islam har under senare tid förbättrats och fördomarna har minskat även om en hel del återstår. Hinduismen däremot har inte haft samma politiska aktualitet som islam och synen på hinduismen är därför ibland ganska fördomsfull.
Vad ska du göra nu?
- Jag är ju även präst och kan nu vara mera verksam inom det området. Det är också troligt att jag kommer att ha olika mindre uppdrag kvar här på universitetet, till exempel att lyssna på lärarkandidater som är ute på sin verksamhetsförlagda utbildning. Jag vill gärna få möjlighet att trappa ner lite också, därför kommer jag inte att ta på mig några större uppdrag.