Hallå där Katarina Plank…
2025-05-08…som idag 8 maj presenterar antologin Buddhism in the Nordic Countries i samband med det buddhistiska Vesakfirandet.
Under maj månad gästas ämnet religionsvetenskap av den finska forskaren Mitra Härkönen. Tillsammans med Katarina Plank, docent i religionsvetenskap vid Karlstads universitet, har de arbetat med en ny antologi om buddhism i Norden.
Vad inspirerade er att skapa antologin Buddhism in the Nordic Countries och vad kan du berätta om innehållet?
– Detta är den första boken som undersöker de särskilda drag som utgör nordisk buddhism, dess koppling till den nordiska välfärdsstatens ideologi och hur nordisk buddhism skiljer sig från andra former av buddhism. Dessutom innehåller boken kapitel om betydelsefulla buddhistiska individer i Norden som har spelat viktiga roller i buddhismens utveckling.
– Genom att identifiera ett antal liknande kulturella och sociala trender som har verkat i de nordiska länderna visar boken hur de har gynnat buddhismens tillväxt i norra Europa. Kapitlen om respektive nordiskt land beskriver etableringen av de huvudsakliga buddhistiska traditionerna i landet, tempelinstitutioner, kloster, demografi, uppskattningar av antalet buddhister, geografi, ekonomi och finansiering. Kapitlen diskuterar spänningar mellan etniska buddhister och konvertiter, om sådana finns, samt kontrollmekanismer för vem som anses vara en ”riktig” buddhist och hur buddhismen bör framställas i det offentliga rummet, inklusive samhälleliga spänningar.
Antologin presenteras i Stockholm den 8 maj som en del av årets Vesak-firande. Vad innebär Vesak?
– Vesak är en av buddhismens viktigaste högtider. Evenemanget är förlagt några dagar före själva högtiden som är 12 maj, för att ge deltagande buddhister möjlighet att återvända till sina tempel i tid för firandet. Vesak firas till minne av tre centrala händelser i Buddhas liv: hans födelse, upplysning och död, som enligt traditionen inträffade samma dag under fullmånen i månaden Vesakha (maj). I Theravada-buddhismens länder är detta den viktigaste religiösa högtiden, medan Mahayana-traditioner ofta firar de tre händelserna separat. FN har erkänt Vesak som en internationell högtidsdag och lyfter i samband med firandet fram buddhismens bidrag till fred, förståelse och andlig utveckling.
Vilken roll spelar nätverket för buddhismforskning i Norden och varför är det viktigt i just vår region?
– Nätverket och dess forskning om buddhism i Norden är viktigt eftersom det adresserar ett påtagligt kunskapsunderskott kring asiatiska religioner, särskilt de *dharmiska religionerna. I en tid då intresset och behovet av att förstå dessa traditioner ökar – inte minst i samband med migration, samhällsförändringar och globala kriser – bidrar nätverket med nödvändig kompetens och perspektiv.
– Karlstads universitets unika religionsvetenskapliga profil med fokus på indiska religioner blir särskilt värdefull i detta sammanhang, inte minst med tanke på att många andra lärosäten lagt ner liknande inriktningar i Norden. Som projektledare har jag kunnat säkerställa finansiering för flera nätverksträffar, där vi till exempel genomfört gemensamt fältarbete på Island, och där vi nu ses i Stockholm i samband med årets Vesak-firande för att presentera vår antologi och genomföra en hearing med buddhistiska representanter och myndigheten för statligt stöd till trossamfund (SST) för att identifiera samhällsrelevanta frågor att undersöka i kommande forskningsprojekt. Sammantaget är nätverkets arbete inte bara ett viktigt bidrag till religionsvetenskapen, utan också till samhällsförståelse i en tid av migration, globalisering och kulturell mångfald.
*Dharmiska religioner är religiösa traditioner som har sitt ursprung i Indien – främst hinduism, buddhism, jainism och sikhism – och som delar begreppet dharma. Dharma förstås som en livsväg eller moralisk ordning som hjälper människor att leva rätt.
Katarina Plank och Mitra Härkönen har tillsammans med Jørn Borup, Aarhus universitet och Knut A. Jacobsen, Universitetet i Bergen, varit redaktörer för antologin Buddhism in the Nordic Countries, som ges ut på Routledge i maj.
Boken presenteras i samarbete med Myndigheten för stöd till trossamfund och Sveriges buddhistiska gemenskap.



