Hallå där, June Miliander...
2008-06-13...dekan för Lärarutbildningsnämnden vid Karlstads universitet, som i torsdags, den 12 juni, presenterade arbetet med Lärarutbildningen för universitetsstyrelsen. Hur går det med att åtgärda de brister som Högskoleverket, HSV, påpekade?
- Det går bra. Karlstads universitetet kommer att klara det här. Vi ska komma ihåg att det inte är dagens situation som har utvärderats. Vissa saker är redan åtgärdade, men ännu återstår en hel del för att vi ska motsvara HSV:s krav. Arbets- och beslutsordningen har ändrats och den ekonomiska styrningen ska organiseras på annat sätt från och med den 1 januari 2009. En arbetsgrupp håller på att ta fram underlag för rambudget och principer för resursstyrning. Sedan är det Lärarutbildningsnämnden som ska styra över samtliga ekonomiska medel.
Kommer vi att få en ny Lärarutbildningsnämnd vid årsskiftet?
- Nej, styrelsen har nu beslutat att förlänga mandatperioden för Lärarutbildningsnämndens lärarrepresentanter och externa ledamöter till och med den 30 juni 2009. Anledning är de stora frågor vi har att hantera den närmaste tiden: en ny lärarutbildning där utredarna lägger fram sitt förslag den 15 november 2008 och den viktiga återkopplingen till HSV som ska vara inne i april 2009.
Hur ska ni öka andelen disputerade lärare?
- Idag har var fjärde lärare som arbetar i Lärarutbildningen vid Karlstads universitet doktorerat. Det är inte nog menar Högskoleverket som anser att gränsen, för det helt nya kravet, bör vara 30 procent. Ser man till Karlstads universitet som helhet är andelen disputerade lärare 50 procent. Nu kommer fakulteterna att omdisponera lärare från andra kurser samt nyrekrytera disputerade lärare. Det är fakulteterna som ansvarar för att andelen disputerade lärare inom lärarprogrammet ökar till 40 procent under våren 2009.
Lärarutbildningen har fått mycket beröm för god kvalitet. Några exempel?
- Vi har fått flera kvitton på god kvalitet den senaste tiden. Karlstads universitet är det lärosäte i landet som visat den högsta kvaliteten. Det sa till exempel utbildningsminister Jan Björklund när han invigde Lärarlyftet. Ett annat exempel är när Vetenskapsrådet nyligen betygsatte 21 ansökningar om att få starta forskarskola för yrkesverksamma lärare. Det var bara fem lärosäten som fick betyget hög kvalitet. Ett av dem var Karlstads universitet. Lärarlyftskurserna vid Karlstads universitet har dragit till sig uppseendeväckande många sökande med tanke på vår storlek.
Vad tycker studenterna?
- Även studenterna, de blivande lärarna, är nöjda. En färsk undersökning bland distansstudenter visar att hela 95 procent tycker att utbildningen är bra eller mycket bra. Lika nöjda ska de vara även i fortsättningen. Att döma av omvärldens intresse för lärarutbildningen vid Karlstads universitet kommer vi även i fortsättningen att vara en viktig aktör.