Hallå där Johanna Sjöstedt, på Centrum för genusforskning!
2022-04-26Konferensen g22 – Att forma en hoppfull framtid i osäkra tider: Genusforskningens möjligheter och utmaningar, genomförs vid Karlstads universitet 26–28 oktober 2022.
Johanna Sjöstedt arbetar bland annat som koordinator för konferensen g22, undervisar i idéhistoria och genusvetenskap samt forskar i feministisk filosofi.
Johanna, vad är g22?
- g22 är den femte nationella konferensen för genusforskning. Den första ägde rum 2012 i Göteborg och därefter har de organiserats vartannat till vart tredje år vid olika universitet i Sverige. Den här gången står Centrum för genusforskning vid Karlstads universitet som arrangör. Även Sveriges genusforskarförbund och Ämnesgruppen för genusvetenskap deltar i konferensens vetenskapliga arbete.
Vilket tema har årets konferens?
- Vi har valt att kalla konferensen ”Att forma en hoppfull framtid i osäkra tider”. Dels handlar det om att vi vill lyfta frågan om hur genusforskningen ska förhålla sig till den samtida samhällsutvecklingen, som dessvärre utmärks av en backlash när det gäller genus- och mångfaldsfrågor. Dels vill vi lyfta historiska perspektiv och temporalitet som analytisk kategori i kritisk forskning.
Frågor om minne och historieskrivning är viktiga att beakta inom genusforskningen. Exempelvis blev det tydligt i samband med 100-årsjubiléet för införandet av kvinnlig rösträtt under 2021. Vi märker också ett genomslag för andra teman i de bidrag som inkommit till konferensen. Bland annat finns det många som på olika sätt uppmärksammar genus i ett globalt perspektiv och tar upp genus i relation till arbete.
Hur ser årets program ut?
- Konferensen pågår under tre dagar. Fem block är vikta åt parallella sessioner där deltagarna presenterar sitt pågående arbete i form av tematiska sessioner, papers och rundabordssamtal.
Fem föreläsare kommer att delta i fyra keynotesessioner:
- Jack Halberstam (Columbia University, USA) är en pionjär inom transforskningen och har bland annat myntat begreppet ”female masculinity” och forskat om queer temporalitet.
- Ulla Manns (Södertörn) och Jens Rydström (Lund), som har forskat om de nordiska kvinnorörelsernas respektive hbtqi-rörelsernas historia, kommer att delta i ett keynotesamtal om genusforskningens historia och framtid, lett av Ulf Mellström som är föreståndare för Centrum för genusforskning.
- Andrea Petö (Central European University, Österrike), är historiker och genusvetare och kommer för att tala om utvecklingen i Östeuropa.
- Fataneh Farahani (Stockholms universitet) har under flera år forskat om migration, och kommer bland annat i ett projekt som tar sin utgångspunkt i begreppet gästfrihet och är inbjuden för att tala om det.
Vad betyder g22 för genusforskningen?
- g-konferenserna är den största arenan för genusforskning i Sverige. Eftersom genusforskning både bedrivs i ämnet genusvetenskap samt i allt från humaniora och samhällsvetenskap till naturvetenskap är g22 en viktig mötesplats för forskare som annars befinner sig i mycket olika sammanhang.
Dessutom deltar personer som är verksamma inom praktiskt jämställdhets- och mångfaldsarbete, representanter från civilsamhället och aktivister. Under konferensen presenteras ny forskning, erfarenheter utbyts och gemensamma strategier för framtiden utarbetas.
Vad hoppas ni att besökarna får med sig?
- Vi vill att deltagarna ska känna att de har fått ta del av de samtal som pågår inom genusforskningen i Sverige och internationellt, liksom av de samtal som äger rum i skärningspunkten mellan forskning, aktivism och praktiskt arbete för jämställdhet och mångfald.
Eftersom g22 är den första större samlingen för genusforskare efter covidpandemin hoppas vi också att det ska bli en social händelse där deltagarna får möjlighet att återuppta gamla kontakter och dessutom skapa nya. Vi räknar med minst 400 deltagare; förhoppningsvis kommer ännu fler.
Bästa sättet att hålla sig uppdaterad är att besöka konferensens hemsida här. Anmälningen är öppen och det går att registrera sig fram till 15 september.