Hallå där Inga Andersson...
2008-08-27... som går i pension efter 40 år inom sjuksköterskeutbildningen i Karlstad. Vad ska du göra nu?
- Först och främst ska vi fira distriktssköterskeutbildningens 30-årsjubileum. Sedan kommer jag att fortsätta som timanställd lärare här på universitetet. Vi har en så bra avdelning här på omvårdnadsämnet så det är en förmån att vara här.
När utbildade du dig till sjuksköterska?
- Jag utbildade mig 1963 här i Karlstad, först till sjuksköterska. Därefter tog jag barnmorskeexamen i Göteborg, men jag hade redan från början bestämt mig för att jag ville arbeta som distriktssköterska. Ett självständigt arbete, där det finns många valmöjligheter allt ifrån barn- och skolhälsovård, arbete på vårdcentral till att ge avancerad sjukvård i hemmet. Utbildning till distriktssköterska fanns då bara i Stockholm, vid Statens institut för folkhälsan, och där tog jag min examen 1966.
Hur hamnade du inom sjuksköterskeutbildningen?
- Det var inte min tanke från början. Min första anställning hade jag som barnmorska i Torsby 1964, då hade vi närmare 500 förlossningar om året där. 1968 blev jag kontaktad av Signe Johansson, dåvarande rektor vid sjuksköterskeutbildningen i Karlstad, och hon ville att jag skulle börja undervisa. På den tiden var det vanligt att folk till undervisningen handplockades.
Du har arbetat med distriktssköterskeutbildningen här sedan starten 1979. Vad har varit den största förändringen under 30 år inom utbildningen?
- Den största förändringen var när vi startade utbildningen på distans och gjorde den webbaserad. När vi startade specialistutbildningen till distriktssköterska hade vi 15 studenter, idag har vi cirka 30 per kurs, vilket är möjligt eftersom vi erbjuder utbildningen på distans. Det man kan sakna är den dagliga personliga kontakten med studenterna.
Förutom jubileet för distriktssköterskeutbildningen den 11 september. Vad har du för andra planer?
Jag är inskriven som forskarstuderande vid Åbo Akademi, så nästa år planerar jag att disputera. För att kunna göra det måste jag först ta studenten, så det gjorde jag förra året.
Vad är ditt avhandlingsämne?
- Det är glädje i vårdandet, något som jag anser vara mycket viktigt. Jag har avhandlingen klar i huvudet, så nu ska den bara sättas på papper också.