Hallå där Henrietta Huzell...
2008-07-19...doktor på avdelningen arbetsvetenskap och knuten till Centrum för tjänsteforskning. De senaste dagarna har du och dina kollegor fått mycket uppmärksamhet i media för er forskning om estetisk kompetens. Dagens nyheter skrev bland annat att du krossar en skönhetsmyt - vilken då?
- Vår forskning visar att företag med höga estetiska krav, där utseende är en faktor, inte är mer lönsamma än andra. Studien fokuserar på lönsamhet och tar inte upp exempelvis kundnöjdhet. Men vi slår fast att lönsamheten inte ökar med höga estetiska krav.
Har det blivit vanligare med liknande krav på arbetsmarknaden?
- I vår forskning kan vi inte avgöra om kraven ökat statistiskt sett. Det är något vi gärna skulle vilja följa upp. Men det finns tecken på att kraven ökar. Fler väljer exempelvis att utbilda sig. Med fler sökande som har samma kompetens till ett jobb kan de estetiska faktorerna få mer betydelse. Men estetisk kompetens har inte ersatt andra typer av kompetens, utan är ett tillägg.
Vad bygger forskningen på?
Vi har gått igenom boksluten för ett par hundra aktiebolag inom detaljhandeln, bank- och finanssektor samt hotell- och restaurangbranschen. I grunden för studien finns också en enkätundersökning bland 2 000 arbetsgivare i tjänstesektorn.
Slutsatserna är en del av projektet "Förekomst och utbredning av estetiska krav på arbetskraften". Vad är nästa steg?
- Nu har vi kartlagt och vet att kraven på estetisk kompetens finns. Nästa steg blir att i samarbete med Handelns utvecklingsråd se hur anställda upplever kraven. Vi kommer särskilt att studera detaljhandeln. Samtidigt pågår en studie som tar fasta på hälsa som estetisk kompetens. Arbetsgivare verkar i stor utsträckning bedöma sannolikheten att en person ska bli sjukskriven i samband med en anställning.
Till sist - varför är det så intressant med estetisk kompetens?
I samhällsvetenskapliga frågeställningar finns ofta allmänna uppfattningar på området. Föreställningen om att utseende har betydelse för en anställning är inte ny. I vår forskning får vi siffror på det vi tidigare anade. Sedan är det intressant att utseendekrav kan vara en diskrimineringsfaktor som vårt samhälle inte uppfattat och lagstiftat kring.