Hallå där, Hanne Randle, doktorand i arbetsvetenskap...
2008-06-02du har tillsammans med tre kollegor vid andra universitet skrivit boken "Hållbart arbetsliv". Vad handlar den om?
- Den handlar om hur projekt kan leda till långsiktiga effekter och hållbar utveckling. Boken är ett resultat av att vi utvärderade 18 projekt för att minska ohälsotalen i offentlig sektor. Vi undersökte hållbarheten i projekten genom att organisera utvärderingsarbetet utifrån ett interaktivt förhållningssätt i problemställning, metod och genomförande. Bland annat genomförde vi en seminarieserie utifrån fem olika teman. Till boken har cirka 130 personer bidragit med erfarenheter och exempel.Vår slutsats är att för att projekt ska leda till långsiktiga effekter och hållbar utveckling behöver projektens idé och resultat ge avtryck i organisationens sociala sammanhang och materialiseras i någon form för att kunna spridas och användas. Exempel kan vara att idéer eller föreställningar om hälsa kan kopplas till verktyg för planering och uppföljning i verksamhetens styrsystem - i form av hälsobokslut. Andra exempel kan vara utveckling av samtalsguider för ökad medbestämmande och inflytande på arbetsplatsen.
Boken har kommit ut i en andra utgåva, har ni ändrat något sedan den
första utgåvan?
- Boken har kompletterats med figurer och tabeller som kom bort i den första
utgåvan. För övrigt är texten den samma.
Vilka råd ger ni arbetsgivare som bedriver sin verksamhet i projektform?
- Det många glömmer bort när de ska organisera för utvecklingsarbete i projektform, särskilt i politikerstyrda organisationer, är att ägarna bör ta ett större ansvar för planering, genomförande och resultat. Ofta genomförs projekt i verksamheter där projekten ska konkurrera med den ordinarie verksamheten, och ibland även med andra projekt. En annan viktig komponent är att utvecklingsarbete sällan kopplas till lärprocesser i verksamheten. Och för att skapa en förståelse av projektets idé behöver det förankras i alla led. I själva förankringsprocessen är ägarna av projektet viktiga för att skapa tydlighet och prioritera resurser. Sist men inte minst - för att skapa hållbarhet är det viktigt att projektets erfarenheter marknadsförs och sprids kontinuerligt, både internt i organisationen och externt. Det är ofta som goda resultat i organisationer inte når ut till alla berörda. Vår utvärdering visade också att många projektledare arbetar isolerat och saknar stöd för utvecklingsarbetet. Genom vår interaktiva utvärdering fick de tillgång till en mötesplats för lärande och utveckling.
Du är doktorand i arbetsvetenskap, vad kommer din avhandling att
innehålla?
- Jag skriver en avhandling om förändrings- och omställningarbete inom stål- och metallindustrin samt problematiserar kring förändringsarbetets långsiktiga konsekvenser.
En viktig aspekt i min avhandling är hur fackliga organisationer kan vara delaktiga i detta förändringsarbete och hur det påverkar hållbarheten på lång sikt.
Boken "Hållbart arbetsliv - Projekt som gästspel eller strategi i hållbar
utveckling" vänder sig till studerande på universitete och högskolor till
praktiskt verksamma och till forskare inom området.