Hallå där, Gudrun Wicander....
2010-10-26... doktorand i informatik och knuten till HumanIT. Du åker till Uganda på torsdag, varför det?
-Jag ska tillsammans med en kollega på Stockholms universitet, Johan Hellström, vara på plats för de sista praktiska förberedelserna inför en internationell konferens som äger rum den 10 till 11 november.
Vad är det för konferens?
-M4D, Mobile Communication Technology for Development är en internationell konferens som nu äger rum för andra gången. Den första konferensen genomfördes i Karlstad för två år sedan med cirka 130 deltagare. Nu är platsen Kampala i Uganda och vi väntar nästan lika många gäster. Arrangörer är HumanIT vid Karlstads universitet samt Makerere University i Kampala.
Varför en konferens om IT och mobilanvändning i Uganda?
-Användningen av mobiltelefoner ökar starkt i Afrikas utvecklingsländer. Men den skiljer sig åt från västvärldens sociala och relationsskapande fokus. Här är istället rådgivning till blivande mödrar, inrapportering av fall av malaria, hiv, aids och andra sjukdomar samt ekonomiska transaktioner några exempel områden där mobilen används flitigt. När man forskar om och arbetar med utveckling av mobil teknologi i utvecklingsländer är det också naturligt att förlägga konferensen till ett land som direkt berörs. Makerere University är Afrikas ledande universitet inom ICT-området med framgångsrik forskning i datavetenskap och informatik. De är en bra partner med ett stort kontaktnätverk.
Hur är det att vara med och arrangera en konferens i Uganda härifrån Sverige?
-Att ha rätt kontakter är a och o. Vi samarbetar med en doktorand på Stockholms universitet vid Institutionen för data- och systemvetenskap, Johan Hellström. Han har tidigare jobbat i Uganda och känner personerna vid Makerere University. Det gäller att veta vem man ska prata med. Hierarkin är stark, och kontakten måste ha ett gott rykte på plats samt ett stort nätverk. Vi har en grupp här i Karlstad som jobbar med konferensen och en grupp på plats i Kampala. Kontakterna går via e-post, ibland Skype, ibland telefon. Förutom frågor kring själva konferensen har vi fått frågor om allt från säkerhet och det politiska läget till visum och hotellbokningar. Utrikesdepartementets hemsida på engelska har varit bra att hänvisa till och just nu är det lugnt i Uganda. Vi valde tidpunkten för konferensen i god tid innan det drar ihop sig till val i landet om fyra månader. Då lär det vara betydligt oroligare.
Vad hoppas ni konferensen ska bidra med?
-Konferensen pågår i två dagar, men med alla sidoaktiviteter - bland annat nätverksmöten och workshops - är hela veckan fullspäckad. Vi vänder oss till såväl forskare som praktiker och syftet är att fortsätta utveckla en plattform där dessa två grupper kan mötas. Det handlar om utbyte av erfarenheter och kunskap naturligtvis, men också att initiera samarbeten och nya forskningsidéer. Majoriteten av deltagarna är afrikaner, bland annat sjuk- och hälsoministern i Uganda. Men ett viktigt syfte är också för västvärldens ICT-forskare att få kunskap om hur mobilanvändningen och dess tjänster ser ut på denna enorma kontinent.
Tack och lycka till!

