Hallå där Gisela Priebe, professor i psykologi och ny på Karlstads universitet..
2021-02-12… du kommer bland annat att ta dig an utvecklingen av forskning om psykisk hälsa hos barn och unga. Vad handlar det om?
- Jag kommer närmast från Lunds universitet, institutionen för psykologi, där jag förutom forskning även ägnat mig åt undervisning på psykologprogrammet och psykoterapeutprogrammet. Jag började på Karlstads universitet den 1 februari och har redan hunnit tjuvstarta lite under januari. Vi hade bland annat ett uppstartsmöte för ett par veckor sedan med ett 20-tal forskare inom främst psykologi och folkhälsovetenskap vid universitetet. Det var roligt och intressant att träffas och höra vad var och en forskar om. Det finns ett brett fält som har fokus på barn och unga, med många beröringspunkter mellan forskare och projekt.
Forskning om barn, ungdomar och deras psykiska hälsa är i en nystartsfas vid Karlstads universitet. Vad ser du som nästa steg?
- Min roll som föreståndare är att leda den dagliga verksamheten vid forskningscentret. Jag vill tillsammans med mina kollegor bygga en god och levande forskningsmiljö där vi kan bidra med ny och relevant kunskap som når ut och används i praktiken. Det här är ett angeläget område. I regeringens senaste forskningsproposition annonseras särskilda satsningar, bland annat ett nationellt forskningsprogram om psykisk hälsa. Jag räknar med att det kommer att finnas goda möjligheter till forskningsfinansiering under de kommande åren.
Vad kommer du att fokusera på här vid Karlstads universitet den närmaste tiden?
- Under våren vill jag främst fokusera på att lära känna Karlstad universitet och mina nya kollegor, starta tvärvetenskapliga forskningsseminarier och planera inför ansökningar om forskningsmedel. Vilken forskning finns och vilka samarbetspartner och nätverk som man har i den här regionen? Jag har själv ganska breda och bra nätverk nationellt och internationellt, men behöver skapa relationer här i regionen också. Tyvärr kan vi på grund av pandemin ännu inte träffas ”på riktigt” utan får nöja oss med digitala möten.
- Sedan vill jag bidra till att seminarieverksamheten blomstrar och förstås diskutera och söka forskningsmedel. Lite längre fram hoppar jag gärna in och undervisar. Jag har tidigare varit ansvarig för att bygga upp den kliniska delen av psykologutbildningen som är en del av psykologprogrammet och varit med och startat upp psykologprogrammet i Växjö, så det känns som en bra erfarenhet att ha med sig.
Vad handlar din egen forskning om?
- Min forskning är tvärvetenskaplig och handlar om barn och unga som upplever våld och övergrepp och konsekvenserna för deras psykiska hälsa. Ett annat område är barn som anhöriga till föräldrar med främst psykisk ohälsa och psykisk ohälsa ur ett flergenerationsperspektiv. Jag undersöker förekomsten av till exempel olika typer av våld och övergrepp, men utvärderar även interventioner.
- Mina pågående forskningsprojekt handlar bland annat om en australiensk kartläggningsmetod om psykisk ohälsa i familjen, The Family Model, som kanske kan komma att implementeras i Sverige. Jag arbetar även med en systematisk översikt av prevalens och intervention när det rör övergrepp mot barn. Andra pågående studier rör hur tandvården kan upptäcka och bemöta personer som utsatts för sexuella övergrepp, en interventionsstudie om barn där föräldrarna lider av psykisk ohälsa samt sexuella trakasserier i akademin.
- En del projekt tar jag med mig hit till Karlstads universitet, bland annat en ny treårig studie som rör forskningsetik i studier om barn och unga som upplevt våld.
Intresserad av den nya satsningen?
Kontakta Gisela Priebe

