Hallå där Bengt Starrin, professor i socialt arbete vid Karlstads universitet…
2017-02-08Från och med hösten 2016 är du ledamot i Kronofogdens vetenskapliga råd. Vad arbetar dom med?
- Kronofogdens vetenskapliga råd hjälper till att identifiera relevanta forskningsprojekt som kan gynna myndighetens verksamhet. Rådet bedömer också den vetenskapliga kvaliteten i de ansökningar som kommer in och föreslår vilka forskningsprojekt som ska beviljas bidrag.
Men vilken forskning är det som det handlar om här?
- Kronofogden arbetar med personer som hamnat i en överskuldsatt situation och inte har förmågan att betala sina skulder. Den här livssituationen kan ha en mängd olika bakomliggande orsaker. Det kan handla om skilsmässa, sjukdom, arbetslöshet eller kanske pension. Händelser i livet som kan leda till ekonomisk stress och även ohälsa. Det här är ett stort samhällsproblem där människor hamnar i en ond cirkel som också får konsekvenser för deras familjer. Överskuldsättning kan till exempel vara en ingång till fattigdom, det vill säga under existensminimum enligt EU:s normer. Dessutom visar större studier kring ekonomisk stress att det numera i Sverige är fem gånger vanligare med depressioner och fem gånger vanligare med självmordsförsök. Därmed blir sjukvården och socialtjänsten inkopplad. Det kan vara bra att skaffa sig mer kunskap om vilka krafter och vilken problematik som kan leda till en eventuell sjukskrivning. Med andra ord finns det mycket att beforska inom det här området.
Enligt lag har personer som är folkbokförda i Sverige rätt till skuldsanering, fungerar inte den som den ska?
- Den kommer in i ett sent skede och Kronofogden vill titta på möjligheten att hjälpa människor tidigare för att öka chanserna att få ordning på sin livssituation. Det finns kunskapsluckor inom en rad områden som berör det här och vi hoppas få in många ansökningar så vi kan få till mer viktig forskning kring de här frågorna.

