Hallå där, Antoine Bordas
2024-05-24Antoine Bordas, doktorand vid CTF, berätta om din bakgrund
– Jag är för tillfället inne på mitt tredje år på forskarutbildningen. Mina handledare är Pascal Le Masson och Benoit Weil vid Mines Paris – PSL i Frankrike, där jag också tog min ingenjörsexamen, med inriktning på maskinkonstruktion (engineering design) och innovationsledning (innovation management). Innan dess studerade jag vid Ecole Normale Supérieure Paris-Saclay, där jag tog en master i matematik med inriktning sannolikhetslära och statistik.
– Mina forskningsintressen ligger i brytpunkten mellan dessa tre ämnen, med särskilt fokus på två områden: organisationers värdeskapande genom data – där jag särskilt tittar på anomalier i den här processen – och både generativa samt kreativa användningsområden av AI.
Berätta om ditt arbete vid CTF
– Här på CTF har jag jobbat på ett första utkast av min avhandling Jag har också skrivit texter för både konferenser och vetenskapliga publikationer. Dessutom fick jag möjligheten att hålla ett föredrag under CTF-seminariet, vilket var ett utmärkt tillfälle att diskutera min forskning och få olika perspektiv på den. Utöver detta har jag haft ett nära samarbete med Alexandre, vilket bland annat lett till några gemensamma artikelprojekt.
Vilka förväntningar hade du på CTF?
– När jag började som gästforskare på CTF förväntade jag mig att möta en trevlig atmosfär där jag kunde skriva på både min avhandling och mina artiklar. Framför allt förväntade jag mig – utöver skrivandet – att diskutera, utbyta idéer och hitta projekt att samarbeta med CTF-forskare på inom en inte alltför avlägsen framtid. Jag var också spänd på att upptäcka en ny institution som arbetar på andra sätt än jag är van vid från Paris, samt att träffa nya forskare. Efter ett antal veckor här kan jag meddela att alla förväntningar har både infriats och överträffats.
Finns det något särskilt från din CTF-vistelse som du vill dela med dig av?
– Jag kommer lämna CTF med många fantastiska erfarenheter och minnen, det är ett som är säkert! För att bara nämna några, så var jag förstummad över den traditionella fikaraster där alla samlades i det så kallade fikarummet för att prata över en kopp kaffe (plus en enorm frukost varje fredag). Det är för mig ett bevis på den vänskapliga atmosfären som råder här. Jag anpassade mig snabbt till detta, vilket ledde till allsköns trevliga samtal om sport och OS, svensk historia och livet som akademiker.
Du är här fram till juni, vad händer sedan?
– I juni är det ofta mycket konferenser, så jag kommer ha möjlighet att presentera min forskning i olika sammanhang. Resten av sommaren kommer jag behöva ägna åt flitigt skrivande på slutmanuset till min avhandling. Efter disputationen hoppas jag att på lång sikt kunna fortsätta inom akademin, samt förhoppningsvis inleda samarbeten med CTF.