Hallå där Anna Nilstomt …
2022-09-13… du har nyligen varit i Bratislava och presenterat forskning på EHPS 2022. Kan du berätta om konferensen?
– Det stämmer! Jag har varit på den internationella hälsopsykologikonferensen “36th Annual Conference of the European Health Psychology Society” som arrangerades i slutet av augusti. Bakom den årliga konferensen står European Health Psychology Society som arbetar för att främja forskning och tillämpning av hälsopsykologi. Året tema var “Charting New Territories in Health Psychology”.
Vad handlade din presentation om?
– Jag presenterade en pågående studie om livskvalitet och fysisk aktivitet för äldre. Studien handlar om att få 65-åringar och äldre att träna och vi undersöker hinder och möjligheter för ett fysiskt aktivt liv. Vi tittar, bland annat, på eventuella skillnader mellan att träna digitalt, exempelvis via Youtube, jämfört med tillsammans i grupp och hur en beteendeförändring vidmakthålls över tid. Våra studiedeltagare får träna med ett styrke- och balansträningsprogram och har en stegräknare och en aktivitetskalender att notera sin aktivitet i. Studien pågår till december och vårt andra mättillfälle har precis påbörjats, vilket blir spännande att analysera.
Varför är detta viktigt?
– Det handlar om ökad livskvalitet hos äldre, som är en växande grupp i vårt samhälle. Forskning kring fysisk aktivitet fokuserar främst på yngre och medelålders grupper. Vår förhoppning är att få mer kunskap om äldres upplevelser i detta område, vad som motiverar äldre till att regelbundet hålla sig fysiskt aktiva.
Studien drivs av Johanna Gustafsson, Finn Nilsson och Linda Beckman, forskare vid Centrum för forskning om samhällsrisker, CSR, och involverar förutom Anna Nilstomt också Erik Wästlund, docent i psykologi vid Centrum för tjänsteforskning. Den är finansierad av Familjen Kamprads stiftelsen och görs i samarbete med KBAB och Karlstad kommun.