Hallå där Anjoo Sharan Upadhyaya...
2014-05-09... professor i statsvetenskap vid Banaras Hindu University. Du besöker Institutionen för samhälls- och kulturvetenskap och ger några gästföreläsningar. Jag är ledsen att du har mötts av så uselt vårväder.
- Ja, jag är förvånad. Jag har varit i Sverige flera gånger förr, men att det skulle vara så här kallt i maj trodde jag inte.
Du har varit involverad i samarbetet mellan Karlstads universitet och Banaras Hindu University (BHU) sedan 2012, ett samarbete som pågått i 25 år. Vad tror du är den största vinsten med samarbetet?
- Jag kan ju tala mer för Indien, förstås. Den stora fördelen för våra studenter är att de får möta en europeisk kultur som är en annan än den de är vana, nämligen den brittiska. Jag säger inte att vi inte uppskattar den brittiska kulturen, men det är uppfriskande att möta en annan kultur och lära sig att förstå den. Att kliva in i västvärlden med mjukare verktyg, så att säga. Den brittiska kulturen kan vara lite "antingen är du med oss eller mot oss", och så är inte den svenska.
Ditt gästspel här på universitetet är en del av Linnaeus/Palme-programmet. Berätta lite mer om det.
- Det är ett internationellt utbytesprogram för lärare och studenter. Studenterna i programmet spenderar en termin i ett annat land, lärarna tre veckor. Banaras University tog i januari emot Kristian Niemi som undervisade och fick bra kontakt med våra studenter. Nu var det min tur att komma till Sverige, och nästa termin kommer mina studenter. Det bästa med det här programmet är att det identifierar studenter som har ett genuint intresse för varandras länder och för akademiska studier. Det finns andra, liknande program, men det här är verkligen inriktat på vetenskap och forskning.
Vad är ditt forskningsområde?
- Jag har länge intresserat mig för konflikter och konfliktlösning, som jag närmar mig med ett genusperspektiv och även ett miljöperspektiv. Min undervisning skiljer sig lite från forskningen, lustigt nog, då jag ofta föreläser om modern indisk politik och om genus i politiken och i konflikter. Jag leder också Centre for the study of Nepal på BHU, så jag för ibland in min kunskap om det landet.
Du har en öppen föreläsning på måndag här på universitetet. Vad ska du föreläsa om?
- Jag kommer antagligen att prata om kvinnor och fred.
Antagligen?
- (Skratt) Jag har redan föreläst om kvinnor och fred för studenter här, och jag tycker det är tråkigt att upprepa mig. Det kommer att handla om kvinnor och fred i huvudsak, men jag kommer antagligen att väva in feminism i Indien samt feminism och religion i det.
Vad hoppas du på med vårt samarbete och Linnaeus/Palme-programmet?
- Jag hoppas att vi kan inspirera fler studenter att göra den här sortens utbyte och åka till Indien. En del är tveksamma till att vara där en hel termin, och Benares kan vara en utmanande stad att bo i under en längre tid för studenterna. Jag hoppas att det kommer att skapas en förberedande sommarkurs som förbereder dem och ger dem grunderna i språket och kulturen. De kulturella skillnaderna kan vara ganska överväldigande, men samtidigt oerhört givande.
Läs mer om Banaras Hindu University i Varanasi (Benares) på deras webbplats
Läs mer om firandet av det 25-åriga samarbetet här
Den öppna föreläsningen hålls i 1B306 kl 10.15-12.00 måndagen den 12 maj. Välkommen!

