Gymnasieelever bedöms olika beroende på vilket program de går
2011-03-03Prov och bedömning skiljer sig åt beroende på om elever går ett studie- eller ett yrkesförberedande program. Lärare efterfrågar olika kunskaper och förmågor hos eleverna trots att kursplanen är densamma för samtliga elever. Det framkommer i en ny licentiatavhandling som handlar om prov och bedömning i ämnet samhällskunskap.
- Prov styr elevernas lärande och vilken bild de får av ett ämne, säger Christina Odenstad, doktorand i statsvetenskap. Olika former av prov uppmuntrar till olika inlärningsstrategier. Det är alltså viktigt vilket innehåll och vilken utformning proven har.
En jämförelse mellan studie- och yrkesförberedande program visar att elever på yrkesförberedande program har färre och kortare prov. Proven på de yrkesförberedande programmen innehåller främst korta faktafrågor med ett mer vardagligt innehåll och ett enklare språk. Elever på studieförberedande program får göra prov som innehåller fler och längre förståelsefrågor med en mer teoretisk ansats och ett mer avancerat språk.
- Det finns en risk att bedömningen inte blir likvärdig. En annan risk är att eleverna inte uppmuntras att se sammanhang och att få förståelse för hur samhället fungerar, säger Christina Odenstad.
Får inte visa vad de kan
Eleverna ges ibland inte möjlighet att genom proven visa de förmågor som efterfrågas i läroplan och kursplan. Det finns ett hierarkiskt trappstegstänkande där godkänt motsvarar faktakunskaper och de högre betygsstegen motsvarar analysförmåga. I motsats till tidigare undersökningar som pekar på att prov har en tendens att fokusera på enskilda faktakunskaper innehåller däremot de prov som ingår i denna studie relativt många förståelsefrågor.
Andra resultat av studien är att ämnet samhällskunskap i proven framträder som såväl ett orienteringsämne som ett analysämne och ett diskussionsämne. Provfrågorna fokuserar på Sveriges statsskick och nationalekonomi. Undersökningen visar vidare att det råder en form av ämnes- och provtradition som är mer styrande än kursplanens mål.
Licentiatavhandlingens titel är Prov och bedömning i samhällskunskap - En analys av gymnasielärares skriftliga prov. Christina Odenstad är doktorand i statsvetenskap vid Karlstads universitet samt gymnasielärare i samhälls- och religionskunskap vid Rudbecksgymnasiet i Sollentuna.

