Gudrun Schyman – en frilansfeminist
2007-05-02En av Mångfaldsdagarnas stora dragplåster, Gudrun Schyman, kom med stor entusiasm och retorisk begåvning och kastade sig över feministiska frågor i vår verklighet.
- Eftersom en stor del av förändringsarbetet för att stärka kvinnors självständighet handlar om att bekämpa dolda maktstrukturer, föra upp dem i ljuset, avslöja dem och sedan utmana dem, måste arbetet göras utanför de politiska institutionerna och med hjälp av andra verktyg, säger hon och tittar ut över publiken i den fulla salen.
Och svaret är JA. Det är mest kvinnor i publiken.
Under frågestunden försöker flera i publiken få ett svar på vad de kan göra för att förändra.
- Om illusionen om det jämställda Sverige hålls vid liv, hålls samtidigt kraven på genomgripande förändringar tillbaka, säger Gudrun Schyman.
Hon anser att det behövs ett feministiskt folkbildningsprojekt, med syftet att samla in och föra ut kunskap. Det gäller att skapa handling, med kvinnors egen verklighetsbeskrivning och kvinnors egna strategier som grund. Det är en nödvändig byggsten i arbetet för verklig jämställdhet.
Det är många i publiken som nickar och håller med, men många utstrålar en viss uppgivenhet.
Flera frågor om ”kvinnofällor” kommer upp, däribland deltidsarbete, Gudrun Schyman för fram sin åsikt om att regeringen tror att de kvinnor som arbetar deltid gör det av fri vilja.
- Regeringen har uppenbarligen noll koll på kvinnors vardagsvillkor. Men de borde väl i alla fall kunna läsa statistik och ta till sig befintliga fakta?! Sanningen är ju att kvinnor arbetar för fullt. Hela tiden. Både hemma och på jobbet. Kvinnor gör mer hushållsarbete än män och kvinnor har merparten av föräldraansvaret. Fortfarande är det få män som utnyttjar sin rätt till halva föräldraledigheten. Kvinnor stannar också oftare hemma med sjuka barn.
- Den traditionella könsfördelningen av betalt och obetalt arbete ger alltså kvinnor generellt en svagare anknytning till arbetsmarknaden och sämre möjligheter att arbeta heltid.
Frågestunden efteråt vill aldrig ta slut, så till slut får Katrin Rundström, vice ordförande i Karlstads studentkår och en av projektledarna för Mångfaldsdagarna, avbryta och ta med Gudrun Schyman till den väntande taxin.
Gudrun har lämnat byggnaden, men många nya feminister är kvar på Karlstads universitet.