Grattis Prima Gustiené, nybliven docent i informatik...
2018-11-20...du blev utsedd till docent av Fakultetsnämnden vid deras senaste sammanträde. Hur känns det?
- Det känns jättebra och jag är både stolt och lycklig. Det är ett viktigt steg i min akademiska karriär. Det känns fint att det jag gjort som forskare och lärare bedömdes vara docentkompetent.
- Du har en doktorsexamen i informatik. Vilket är ditt favoritområden, vad handlar din forskning om?
- Jag forskar främst om utveckling av informationssystem. Ett informationssystem är ett system som samlar, lagrar, bearbetar och omvandlar information. Informationssystemutveckling är det sätt på vilket informationssystemen analyseras, utformas och implementeras. Mina forskningsintressen ligger inom konceptuell modellering som tillämpas för verksamhetsmodellering, grafisk representation av e-affärsprocesser, servicemodellering, där huvudfokus ligger på de pragmatiska och semantiska aspekterna. Mitt huvudsakliga vetenskapliga bidrag är utvecklingen av en ny modelleringsmetod för informationssystemanalys och design. Metoden vidareutvecklades och utvidgades, vilket resulterade i Semantically Integrated Conceptual Modeling Method (SICM). SICM-metoden gör det möjligt för systemdesigners att analysera och konstruera olika scenarier genom att använda en mer omfattande modelleringsstruktur.
Filosofin i min forskning bygger mycket på att tänka på hur mycket semantisk kraft olika modelleringsmetoder har för att stödja kommunikation och lärande. Detta är väldigt viktigt ur pedagogiskt perspektiv både i undervisning och kommunikation bland olika intressenter som deltar i informationssystem utvecklingsprocess.
Docentkompetens anger en akademisk nivå inom ett ämnesområde och omfattar såväl vetenskapliga som pedagogiska färdigheter. Hur ser du på kopplingen forskning-utbildning? Vad gör du som lärare för att ge studenterna inblick i forskningsfrågor?
- Jag försöker använda mina kunskaper som forskare, både metoder och resultat, i undervisningen så mycket som möjligt. Jag kopplar ihop forskningsfrågor med kursmaterial och försöker förklara och motivera för studenterna varför vi behöver nya metoder och modeller inom informationssystem. Vilka är problemen med de nuvarande modeller vi använder inom informationssystem? På vissa kurser läser studenterna våra vetenskapliga artiklar och gör praktiska uppgifter med hjälp av en ny modelleringsmetod. Detta sätt att undervisa ger studenterna möjlighet att själva jämföra metoder.

