Grattis Finn Nilsson, professor i risk- och miljöstudier!
2021-12-03”Våra liv, både enskilt och i grupp, fokuserar väldigt stor del av tiden på att minska risken för exempelvis, katastrofer, olyckor och fattigdom. Vi väger konstant risker mot varandra och bedömer vad som ska accepteras i vår egen riskutsättning och vem vi ska utsätta för risk.”
Finn Nilson är född i Skåne men uppvuxen i Storbritannien. Han har en sjukgymnastexamen och kandidatexamen i medicin från Karolinska Institutet, 2003, en magister i Samhällssäkerhet från Karlstads universitet, 2006, samt en doktorsexamen inom risk- och miljöstudier från Karlstads universitet, 2014. Sedan 2011 återfinns han på Karlstads universitet och numera som professor.
- Min professur i riskhantering har inriktningen skadeprevention och samhällssäkerhet. Forskningen baseras på en vilja att förstå vem eller vilka grupper som är mest drabbad av risker, till exempel bränder, trafik eller fall, hur risken varierar utifrån sociodemografiska eller samhälleliga aspekter samt problematisera kring hur samhället försöker eller önskar förhindra dessa risker.
Intresset utgår ifrån att risk och riskhantering ofta är grunden till, eller definierar, samhället vi lever i. Risk har en förmåga att föra samman samhällen, vilket setts tydligt i många länder under pandemin, men också efter exempelvis terrorattacker eller vid katastrofer. Samtidigt har risker och vår förståelse av risker också en polariserande förmåga, till exempel vad gäller acceptansen för påtvingande åtgärder från staten kontra individens frihet att få välja hur riskutsatt man vill vara.
- Våra liv, både enskilt och i grupp, fokuserar väldigt stor del av tiden på att minska risken för exempelvis, katastrofer, olyckor och fattigdom. Vi väger konstant risker mot varandra och bedömer vad som ska accepteras i vår egen riskutsättning och vem vi ska utsätta för risk. Detta sker dessutom ofta utan att vi egentligen reflekterar över det. Samtidigt finns en underförstådd förståelse och djupare inre konflikt som består av att vi också måste acceptera risk, sjukdom och död och lära oss att leva med det. Risk är alltså konstant närvarande och många har en åsikt om det. Eftersom frågorna är så stora och breda finns det också alltid nya vinklar vilket gör att man alltid kan utveckla sig, lära mer eller hitta nya perspektiv.
Finn Nilsons forskning används praktiskt, både av internationella och nationella instanser som integrerat hans forskning i riktlinjer, råd och rekommendationer. Huvudsyftet med forskningen är dock att bidra med kunskap och problematisera kunskapsläget genom att använda nya och robusta metoder samt kombinera olika teoretiska ingångar.
- Min forskning och min karriär har präglats av en nyfikenhet att förstå samt se bakom de enkla slentrianmässiga svaren. Jag tycker därför också att det är viktigt att följa och delta i samhällsdiskursen för att säkerställa att inte felaktig eller föråldrad kunskap återupprepas.
Privat bor Finn Nilson med sin familj i Stockholm. Han tycker om att resa, ta en löprunda, åka skidor alpint, samt lagar gärna mat med ett gott vin till.