Gränsen, barriär eller resurs?
2004-03-22Är gränsen en barriär eller resurs för människorna som bor i vår gränsregion? Jämställdhetscentrum och Cerut, Centrum för forskning om regional utveckling driver i samarbete med bland andra Östlandsforskning i Norge ett treårigt interregprojekt om utveckling och omställning i gränsregionen.
– Vi studerar befolkningsutveckling, försörjningsmöjligheter och livsmiljö på båda sidor gränsen. För att se vad som påverkar utveckling och samarbete studerar vi tre områden: politik, näringsliv och befolkningens vardagsliv, säger projektledare Gunnel Forsberg, professor i kulturgeografi med inriktning mot genusvetenskap. I studien ingår cirka 60 kommuner i gränsregionen, omfattande Värmland och Dalarna i Sverige och Akershus, Östfold och Hedmarks fylke i Norge. Nu har vi besökt Årjängs kommun och under våren kommer vi att genomföra vårt empiriska fältarbete med flera kommunbesök. Nästa kommun att undersökas är norska Marker som gränsar till Årjäng.
Initiativet till projektet kom från Östlandsforskningen i Norge och projektet startade i september 2002 och kommer att avslutas i november 2005. Vid en konferens, lagom till hundraårsjubileet av unionsupplösningen, kommer man då att presentera resultatet av interregprojektet. Redan under våren 2004 kommer man dock att, som en delrapport, publicera en kartbok med en mängd statistiska sammanställningar över de kommuner som ingår i undersökningen.
Projektet ska genom ett gränsöverskridande forskningsarbete skapa ny kunskap om centrala utvecklings- och omställningsprocesser i gränsregionen. I projektet arbetar därför forskare från flera ämnen såsom genusvetenskap, sociologi, religionsvetenskap, kulturgeografi och statskunskap.
– Det är väldigt spännande att vara ute i fält tillsammans med kollegor med olika bakgrund och genom förklaringsmodeller från flera ämnen belysa människors värlsbild, trosfrågor och frågor om hur man löser mera alldagliga vardagsproblem, säger Gunnel Forsberg.
Huvudfokus riktar sig mot betydelsen av och samspelet mellan tre förklaringsfaktorer, nämligen offentlig planering och politik, näringslivets egna drivkrafter, samt kultur, tradition, identitet och könsrelationer.
Projektets överordnade mål är att bidra till en bättre utveckling i och ökad integration mellan gränsområdena i regionen.
– I frågor som rör offentlig service, som skolor och sjukvård, ser det ut som man upplever gränsen som en barriär. Medan man inom turistnäringen och framför allt handeln, tenderar att se gränsen som en resurs, berättar Gunnel Forsberg.
Projektet finansieras genom EU-interreg och ett samarbete mellan Jämställdhetscentrum och Cerut vid Karlstads universitet. Cerut är en arena och mötesplats för forskare från universitetet och företrädare för offentliga myndigheter, organisationer och företag. Bakom Cerut står Karlstads universitet, Landstinget i Värmland, Länsstyrelsen i Värmlands län, Länsarbetsnämnden i Värmland, Försäkringskassan i Värmland, Region Värmland och Handelskammaren Värmland. Ceruts uppgift är att skapa och utveckla kunskaper kring regionala utvecklingsfrågor i bred dialog med det omgivande samhället.