Goda lösningar för samhället
2010-08-09Torsten Norlander är professor i psykologi. Hans forskning rör sig framför allt inom vård och psykiatri - ett område som genomgått och fortfarande genomgår stora omvälvningar.
Det gäller i inte minst synen på patienten - idag kallad brukare, den person som behöver och använder den vård som erbjuds.
- Karlstads universitet lever genom samverkan. Vår forskning bidrar till att generera goda lösningar för samhället och människorna. För mig handlar innovation om nya sätt att arbeta och organisera, nya produkter - till exempel testinstrument, nya behandlingsformer eller nya sätt att ta hand om människor i behov av vård. Ett bra exempel som vi arbetar med just nu, är att ta fram en mer objektiv metod att ställa diagnos hos barn med ADHD. Det har betydelse inte minst för att kunna ställa in eventuell medicinering på ett säkrare sätt. Det är ett arbete vi gör tillsammans med ett privat vårdföretag och ett landsting.
På psykologiämnet vid Karlstads universitet har man utvecklat ett arbetssätt för att samverka med externa parter. Man tar helt enkelt kontakt med de företag och offentliga aktörer som man tycker verkar intressanta att arbeta med.
- Grunden är att de arbetar med frågor som ligger inom vårt intresseområde och att vi kan bidra med akademisk kompetens. Externa partners bidrar med praktisk kunskap och perspektiv från verksamheten, vilket är oerhört viktigt. Och här möter vi också mycket kompetens. Vi på universitetet har den teoretiska kunskapen och det akademiska perspektivet. Genom samarbetet med praktiker ökar kvaliteten på de nya metoder och arbetssätt - innovationer - som vi kommer fram till. Dessutom berikar utbytet även våra utbildningar. Men det är naturligtvis viktigt att veta var man själv står - att ha integritet,
säger Torsten Norlander.
Olika landsting är naturliga samarbetspartners, men alltfler privata vårdföretag är numera involverade i forskningsprojekt och bidrar även i utbildningarna. Ett flertal doktorander är anställda både vid universitetet och vid ett landsting eller ett vårdföretag. På så sätt stärks banden och kunskapsöverföringen. Och diskussionerna fortsätter, exempelvis kring gemensam personalförsörjning i framtiden samt hur brukarna själva kan komma in med sina perspektiv och erfarenheter. Vård- och stödsamordning är en ny utbildning som ges på grundnivå och avancerad nivå. Den startade förra hösten och är ett direkt resultat av nya regler från Socialstyrelsen som rör omhändertagandet av personer med psykisk sjukdom och/eller psykiska funktionsnedsättningar. Vård- och stödsamordning som arbetsmetod är ett bra exempel där samverkan mellan olika parter resulterar i ett nytt arbetssätt - en innovation.
- Det är ett nytt sätt att arbeta med människor med psykisk sjukdom och som sätter brukaren i fokus. Istället för att som patient behöva slussas mellan olika instanser, sätts personen med behov av stöd i centrum. Brukaren har rätt att välja, uttrycka hur nöjd eller missnöjd han/hon är samt ha stöd av en anhörig om det är något som brukaren själv önskar. Makten flyttas alltså från "expertisen" till brukaren själv. Metoden innebär att vi måste tänka nytt och tänka om inom utbildningssidan och i berörda verksamheter.